Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ostuda českých fotbalových bafuňářů. Zapomněli na Adamce (†76), neposlali ani kytku!

Autor: Jan Hamrník, Pavel Hoznédl

Odešla legenda federálních časů. A co na to český fotbalový svaz? Nic! Na velkolepé rozloučení s Jozefem Adamcem (†76) neposlal do Trnavy žádného zástupce. Ani kytici či věnec!

Tohle se nepovedlo. „Na rozloučení s panem Adamcem bohužel opravdu nikdo z české asociace nebyl,“ potvrdil Martin Gregor z úseku komunikace FAČR. Podle informací Blesku se funkcionáři nezúčastnili kvůli předem naplánovaným dovoleným! Adamec přitom za československou reprezentaci odehrál 44 zápasů a získal s ní stříbro na MS v Chile 1962.

Na pohřeb Jozefa Adamce dorazilo nepočítaně věnců, květin a kondolencí...
Na pohřeb Jozefa Adamce dorazilo nepočítaně věnců, květin a kondolencí...

A byl natolik populární, že poslední sbohem mu na trnavský stadion přišlo dát 7 tisíc lidí! Z Dukly, kde Adamec také hrál, dorazili jeho bývalí spoluhráči Jan Brumovský, Ján Geleta, Josef Jelínek a Josef Vacenovský a předseda představenstva Bohumil Paukner. A věnec poslala i Sparta. Dokonce i od Brazilců, kterým nasázel v roce 1968 hattrick, přišlo tablo. „Odpočívej v pokoji, příteli,“ smutnily legendy Pelé, Zico, Edú, či Jairzinho.

Jen bafuňárům ze Strahova Adamec nestál ani za kytičku. Generální sekretář Pauly odeslal na slovenský svaz pouze kondolenci. Mrazivě ironické je, že svazový místopředseda (ale faktický šéf českého fotbalu) Roman Berbr se ohání ctí, když za urážku na ní zažaloval internacionála Ladislava Vízka. Sám ale památku legendy neuctil...