Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Svět truchlí za Salu (†28): co vzkázala jeho sestra, Maradona nebo Özil?

Autor: krm

I poslední utopické zbytky nadějí definitivně vyprchaly. Britská policie našla ve vraku havarovaného letadla tělo Emiliana Saly, argentinský fotbalista (†28) nepřežil let do Cardiffu. Měl se stát nejdražší posilou v historii klubu, jeho cesta z Nantes ovšem skončila tragédií. „Tvoje duše bude zářit navždy,“ napsala na Instagramu jeho sestra Romina. Truchlící vzkaz zveřejnila také spousta hvězdných hráčů včetně Kyliana Mbappého a Mesuta Özila či legendárního Diega Maradony.

Běžný let za novým angažmá se brzy proměnil v tu nejhorší noční můru. Letoun se Salou a pilotem Davidem Ibbotsonem se ztratil z radarů 21. ledna nad Lamanšským průlivem. Záchranáři jej oficiálně neúspěšně hledali tři dny. Výsledek přineslo až další pátrání, které umožnila veřejná sbírka, na níž se podílel třeba i Lionel Messi.

Malé letadlo bylo objeveno v neděli, v noci ze čtvrtka na pátek pak britská policie potvrdila, že v něm našla Salovo tělo. Argentinský útočník zemřel v osmadvaceti letech.

Tragédie kromě jiných zasáhla fanoušky Nantes i Cardiffu, kteří Salovi vzdali hold už při uplynulých zápasech. Francouzská liga jeho památku ještě uctí tím, že všechna víkendová utkání dvou nejvyšších soutěží začnou minutou potlesku.

„Tvoje duše bude v té mojí zářit navždy, projasňuje to mou další existenci,“ napsala na Instagramu Salova sestra Romina k fotografii svého bratra na stadionu v Nantes. Sociální sítě pak zaplavily také příspěvky spousty hvězd světového fotbalu.

Sestra Emiliana Saly Romina napsala na Instagramu dojemný vzkaz
Sestra Emiliana Saly Romina napsala na Instagramu dojemný vzkaz

„Chci vyjádřit svou účast rodině. Ani si nedokážu představit, jak těžké to pro vás je. Všichni jsme s vámi,“ vzkázal obránce Liverpoolu Dejan Lovren. „Odpočívej v pokoji,“ přidal stručně slavný útočník Wayne Rooney.

Legendární Diego Maradona na Instagramu publikoval fotografii předzápasového programu Cardiffu, který byl Salovi věnován. „Tahle smutná zpráva mě vážně mrzí. Spousta z nás pořád měla špetku naděje, Emiliano. Posílám velké objetí tvé rodině a přátelům,“ vzkázal Maradona svému krajanovi. Osmapadesátiletý internacionál se také finančně podílel na sbírce, která umožnila pokračovat v pátrání.

Německý záložník Arsenalu Mesut Özil připomněl i pilota havarovaného letounu Davida Ibbotsona, který se stále pohřešuje. „Nemám slov, abych popsal, jak smutné to je. Modlitby a myšlenky věnuju Salově rodině a také rodině pilota,“ napsal na Twitteru. Fotografii tragicky zesnulého fotbalisty na své sociální sítě přidal i brankář české reprezentace Tomáš Vaclík.