Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slavný brankář (†33) se oběsil, poslední záhada vyřešena: Kde byly jeho medaile?

Autor: sjs

Kruh se uzavřel. Nejcennější medaile sovětského hokejového brankáře Jevgenije Bělošejkina (†33) se dražily na internetu. Zájemci tak mohli dvacet let po gólmanově sebevraždě získat jeho olympijské zlato nebo kovy z mistrovství světa. Kde nakonec skončily medaile po hráči, jenž měl být nástupcem legendárního Vladislava Treťjaka?

Snažili se vydělat na pozůstalosti po mrtvém. Na známých aukčních internetových stránkách se objevily nejcennější hokejové medaile patřící skvělému brankáři z dob SSSR Bělošejkinovi. Kompletní sbírku všech jeho ocenění prodával někdo z Německa za cenu kolem 130 000 korun.

Za nízkou částku tak bylo možné získat olympijské zlato z Calgary 1988, zlato z MS 1986, stříbro z MS 1987 či placky za ligové triumfy s CSKA Moskva. Medaile, které štěstí bývalému sovětskému brankáři rozhodně nepřinesly, se před dvaceti lety záhadně ztratily. Původně se spekulovalo, že je sám prodal, aby se dostal z finanční nouze.

Nalezené medaile sovětského brankáře Bělošejkina
Nalezené medaile sovětského brankáře Bělošejkina

S hokejem totiž musel Bělošejkin skončit kvůli problémům s alkoholem. Často měl i deprese, které mu začaly, když byl zavražděn jeho otec při loupežném přepadení v baru. Brankář neměl štěstí ani v lásce. Ve třiatřiceti letech byl už dvakrát rozvedený kvůli jeho častým nevěrám a pití. Kdyby se méně věnoval ženám a vodce, mohl zazářit v NHL. Jenže kvůli jeho pověsti ho už nechtěly angažovat ani profesionální kluby v Rusku.

Bělošejkin se tak aspoň koncem devadesátých let pokusil o restart v osobním životě. Našel si přítelkyni, adoptoval její dvě děti a hledal si práci, aby mohl novou rodinu uživit. To se mu ale nepodařilo. Začal znovu pít alkohol a trápení ukončil v listopadu 1999, když se v Petrohradu oběsil.

Až nyní se zjistilo, co se s medailemi po jeho smrti stalo. Bělošejkinova matka svěřila trofeje úředníkovi v Petrohradu. Ten se později odstěhoval do Německa, kde zemřel. Medaile tak zdědil úředníkův syn a nabídl je právě do internetové aukce. Naštěstí skončily v dobrých rukách.

„Bělošejkinův synovec, jenž se jmenuje také Jevgenij. Všechny medaile koupil, ráno mi to potvrdila jeho matka a poslala i fotografii. Tak jsou znovu v jejich rodině,“ uvedl ruský sportovní komentátor Andrej Šestakov.