Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vystrašený Váňa v šoku: Šampiona Velké pardubické střelili do krku!

Autor: Petr Podroužek

Šestkrát překonal smrtonosný Taxis, aby o život málem přišel v důchodu na pastvině. Hnědáka Tiumena, trojnásobného šampiona Velké pardubické, někdo před měsícem střelil do krku.

Na Mikuláše ho ve čtyři hodiny odpoledne našla v tratolišti krve Patricie Pitříková (47), která se nyní, společně se svým partnerem, o Tiumena a dalších 42 koní stará. Ti v jejich Domově pro koně nedaleko Tábora dožívají, a to včetně těch dříve týraných.

Slabě zařehtal

„Nějaký vnitřní hlas mi napověděl, abych šla ještě jednou všechny koně zkontrolovat,“ vzpomíná na onen prosincový den paní Patricie. „Většina z nich byla na pastvině někde v dáli, ale Tiumen stál na místě s hlavou dolů, schlíplý a jen slabě zařehtal. Říkám: Ťumi, co je? Vydala jsem se za ním a uviděla, že je kolem něj pětimetrový kruh krve, která mu z krku ještě odkapávala. Nechtěl, abych se poraněného místa dotkla. Byl celý promrzlý,“ dodává.

Nechtěl být sám

Okamžitě se rozběhla pro deky a kamaše na nohy, aby ho zahřála. S sebou vzala i mrkev a müsli. „Pro mě je vždy prvním signálem, jestli kůň žere. Dal si müsli, tak jsem si trochu oddychla. Nechtěl však od ostatních koní, se kterými má pevnou vazbu, vůbec odejít. Nakonec jsme ho do stodoly odvedli i s jednou kobylkou, aby v ní nebyl sám,“ popisuje paní Pitříková dramatické okamžiky.

Hnědáka Tiumena, trojnásobného šampiona Velké pardubické, někdo před měsícem střelil do krku
Hnědáka Tiumena, trojnásobného šampiona Velké pardubické, někdo před měsícem střelil do krku

Tiumen dostal balík slámy, na kterém mohl odpočívat, teplou vodu s medem, aby získal energii, a med dostával celou noc stříkačkou do tlamy. „Nezůstal bez bedlivého dozoru ještě dalších pár dnů,“ říká jeho zachránkyně.

Střelen z posedu?

Zranění přitom mohlo být smrtelné. Patricie Pitříková chce věřit tomu, že šlo jen o nešťastnou náhodu, i když... „V ten den tady jel nějaký stříbrný džíp. Nedaleko je posed, ze kterého se zvěř střílí. Bylo tady v okolí tehdy hodně divočáků. Nakonec to Tiumen naštěstí zvládl. Ještě včera jsem si místo poranění chtěla prohlédnout, ale nenechal se. Jakoby očima říkal: Už o tom nemluv a raději mi dej mrkev,“ uzavírá děsivý příběh s dobrým koncem paní Patricie i sám Tiumen.