Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úlet: Lyžaři slavili výročí, lyžovali bez sněhu na Václaváku

Autor: nit

Turisté na pražském Václavském náměstí měli ve čtvrtek odpoledne o zábavu postaráno. U sochy svatého Václava se z ničeho nic vyrojila skupinka jak z filmu Krakonoš a lyžníci. Šlo o součást oslav českého Svazu lyžařů, který k výročí 110 let svého vzniku vydal i knihu o historii svého sportu.

Teplota vysoko nad nulou, lidé korzují po přeplněném centru Prahy. A do toho se o kočičí hlavy rozbíjejí lyžařské hůlky a po suché silnici na dřevěných lyžích klouzají lidé v extravagantních kostýmech z minulého století.

I takhle slavili lyžaři sto desáté výročí svého svazu. Před večerní oslavou v Karolínu se sešli na Václavském náměstí, kde pokřtili historickou knihu s názvem 110 let našeho lyžování.

Tento netradiční pohled se naskytl lidem na Václavském náměstí
Video se připravuje ...

„Kniha je opravdu nádherně udělaná. Ta historie si to zaslouží,“ pochvaloval si slavný skokanský trenér Zdeněk Remsa, jeden z kmotrů knihy. „I výsledky našich lyžařů byly velice dobré, na to, za jakých podmínek jsme lyžovali.“

Publikace autorů Petra Davida, Karla Hampla, Stanislava Slavíka, Aleše Suka a Pavla Zelenky mapuje vývoj organizovaného lyžování v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od prvních krůčků až do současnosti.

„Jsme nejstarší lyžařský svaz na světě a to je v kontextu s lyžařskými velmocemi typu Rakousko, Švýcarsko a severské země pozoruhodné a zároveň zavazující. Myslím, že je dobré si připomenout nejen výročí, kdy byl náš svaz založen, ale také všechny úspěchy, které svaz a jeho členové dokázal,“ řekl prezident lyžařského svazu Lukáš Sobotka.