Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komunista Jakeš promluvil: Fandím Slavii a běhal jsem za Zátopkem

Autor: pta

Poslední generální tajemník komunistické strany Miloš Jakeš před listopadem 1989 poodhalil dosud neznámé detaily o svém vztahu ke sportu. V rozhovoru pro časopis Reflex se mimo jiné přiznal, jakému fotbalovému klubu fandí. „Fotbal jsem hrál rád. Od svých deseti jsem slávista. V Praze jsem dlouho bydlel ve Vršovicích u stadiónu,“ uvedl Jakeš.

Funkcionář, který v rozhovoru obhajoval třeba kolektivizaci zemědělství a Milada Horáková podle něj neměla být popravena a jen „dostat nějaká léta“, vzpomínal i na své dětství. Třeba na to, jak prožíval finále fotbalového mistrovství světa 1934. „V naší vesnici neměl nikdo rádio a nikdo neodebíral noviny. Rozhlasový přijímač měl pan nadlesní ve vedlejší obci. Když hrálo Československo s Itálií finále mistrovství světa, dal rádio do okna myslivny. My kluci jsme leželi na trávě a poslouchali.“ To bylo budoucímu komunistickému lídrovi 12 let.

V třicátých letech také zamířil do Zlína, kde pracoval Baťových závodech. A účastnil se i běžeckých závodů s pozdější olympijskou legendou. „Sportovali jsme, hráli fotbalové turnaje, table tenis. Recitovali jsme Baťovy básně. Tři sta nás na pódiu recitovalo jeho báseň o přehradě. Ještě si ji pamatuju: ´Rozkroč se, sedláče, zastav tu vodu!´ Všichni jsme také museli nastoupit k běhu Zlínem. Vyhrál Zátopek. Já jsem doběhl desátý,“ vzpomenul si na svůj atletický úspěch.