Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Skandál ve finále hokejové extraligy, Třinec pochybil: Důkaz, že Litvínov přišel o titul!

Autor: top

Finále extraligy zasáhl nevídaný skandál. Hokejisté Litvínova už měli v neděli slavit v Třinci mistrovský titul! Sporný moment v prodloužení 5. zápasu (Třinec vyhrál 2:1 po nájezdech) měl totiž s největší pravděpodobností skončit vítězným gólem Severočechů!

Situaci ze 14. minuty nastaveného času, kdy při závaru v brankovišti Třince skončil puk na brankové čáře, posoudil videorozhodčí správně. „Kotouč podle všech dostupných záběrů nepřešel celým objemem brankovou čáru,“ konstatuje šéf komise rozhodčích Pavel Halas.

Problém ovšem je, že černá guma by s velkou pravděpodobností za čáru doklouzala, kdyby se nezastavila o spodní polstrování branky. To je však v třinecké bráně ukotveno v rozporu s pravidly!

„Vnitřní části podpěr bílého rámu, kromě brankových tyčí a příčné tyče, se pokryjí bílými vycpávkami. Vycpávky na spodní konstrukci musí začínat nejméně 10 cm od svislých brankových tyčí a jsou upevněny tak, aby nezabraňovaly puku přejít zcela brankovou čáru,“ stojí v pravidlech.

Pravidlo 130 - BRANKY

odstavec e) Vnitří části podpěr, kromě brankových tyčí a příčné tyče, se pokryjí vycpávkami. Vycpávky na spodní konstrukci začínají nejméně 10 cm od brankových tyčí a jsou upevněny tak, aby nezabraňovaly puku přejít zcela brankovou čáru.

Litvínovu chyběly milimetry. Videorozhodčí puk za čárou neviděl
Video se připravuje ...

Jenže v Třinci jsou vycpávky upevněné až k úrovni tyček, což jasně dokazují fotografie ze zápasu. „Videorozhodčí mě o tom po zápase informoval. Ale zda by puk skončil v brance, kdyby byly vycpávky podle pravidel, to už se můžeme jen domnívat. Bohužel, teď už s tím nelze nic dělat,“ řekl Blesku ředitel extraligy Josef Řezníček.

Co na to Litvínov? „Všechno je to teď už bohužel s křížkem po funuse. Bohužel, puk tu čáru nepřešel. Nemůžeme bulet. Mohli jsme si stěžovat před zápasem, kdybychom si toho všimli, rozhodčí mohli branky shledat jako nevyhovující. To je všechno kdyby. Spravedlnost snad nakonec zvítězí,“ řekl s ohledem na dnešní 6. duel manažer Severočechů Robert Kysela.

Směšně působí stanovisko k celé kauze ze strany Třince. Přestože šéf extraligy prý hned po zápase nakázal zjednat nápravu, Oceláři tvrdí, že se nic nestalo.

„Máme certifikované branky dodávané firmou Berger. Před každým zápasem jsou zkontrolovány našimi lidmi i rozhodčími, kteří na nich neshledali nic závadného,“ řekl Blesku mluvčí Tomáš Želázko. „Neuvědomujeme si, že bychom nějak pochybili.“

A jak si tedy vysvětluje, že vycpávky byly proti pravidlům ukotvené hned u tyček? „Možná došlo k jejich posunutí, když do branky vletěl jeden z hráčů nebo brankář. Víte, to bychom to pak museli kontrolovat při každém přerušení hry.“

Jenže z dostupných fotografií je patrné, že vycpávky jsou v Třinci takto připevněné od začátku sezony, ba co víc, byly proti pravidlům i v minulých letech! Neskutečné, že to až dosud nikdo nerozporoval...

Šesté utkání finálové série mezi Litvínovem a Třincem můžete sledovat v online přenosu  na iSport.cz dnes od 18:20.

SESTŘIH: 5. finále play off, Třinec - Litvínov 2:1 po nájezdech
Video se připravuje ...

Doma už po titulu sáhneme, věří gólman Francouz
Video se připravuje ...

Trončinský o vyrovnání: Tolik radosti jsem nezažil
Video se připravuje ...

Ručinský po prohře: Dneska nám to nebylo souzený
Video se připravuje ...