Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Váňův žokej Vojta (†22): Sebevražda podle dostihové legendy (†94)!

Legendární žokej Josef Váňa (62) a jeho okolí se stále nemůže vzpamatovat ze dvou tragédií, které v poslední době zasáhly jeho stáj. Jak Blesk informoval, ve čtvrtek ve výběhu záhadně zemřeli dva koně, daleko větší neštěstí se ale odehrálo před měsícem. Sebevražda mladého žokeje Vojtěcha C. (†22) navíc nápadně připomíná dobrovolný odchod ze života, který zvolila před třemi lety legenda dostihové sportu Karel Havelka. Tomu ovšem bylo neuvěřitelných 94 let.

Proč se Vojta rozhodl v noci na 27. června sednout do svého auta, do kterého zavedl hadici z výfuku, nastartoval motor a otrávil se zplodinami, není jasné. Možná toužil stát se legendou jako jeho učitel a nadřízený Váňa. Už se mu to nepovede.

Nicméně způsob svého odchodu ze života zvolil stejný jako před třemi lety doyen dostihového sportu Karel Havelka (†94). Jako by jeho smrt byla pro Vojtu návodem.

Stoupl v ceně

Vítěz 553 dostihů a Československého derby 1955 se 5. srpna 2012 zavřel do auta před svým domem ve Velké Chuchli a otrávil se výfukovými zplodinami. „Je to fakt frajer. Hodně u mě stoupl v ceně,“ řekla tehdy manželka kolegy žokeje, která nechtěla být jmenována.

Karel Havelka miloval společnost žen... Na snímku z roku 1947 je s herečkou Věrou Ferbasovou, která tehdy byla majitelkou úspěšné dostihové stáje
Karel Havelka miloval společnost žen... Na snímku z roku 1947 je s herečkou Věrou Ferbasovou, která tehdy byla majitelkou úspěšné dostihové stáje

„Na jaře to avizoval, ale já mu nevěřila. Měla jsem ho za tlučhubu.“ Navzdory tomu, že Havelka vypadal o 30 let mladší a stále působil vitálním dojmem, se dala jeho sebevražda pochopit.

U mladého Vojty, který měl 3. července pohřeb, to bohužel říci nejde...