Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Startuje fotbalové jaro, co se v něm může odehrát? Baroš v repre a dalších 10 otazníků!

Autor: vba

Osmašedesát dní bez fotbalu na českých trávnících je za námi! Dnešním duelem Dukla – Liberec (18:00 živě na Blesk.cz) odstartuje jarní část nesmírně zamotané Synot ligy. Které otázky v ní čekají na rozpletení?

Vystřílí si »Bary« nároďák?

Především ve druhé polovině podzimu se dostal do formy, kterou znázornil třemi góly a dvěma asistencemi. A díky tomu hlasitě bušil na dveře reprezentace. „V dané chvíli je důležité, že Baryho dal trenér do kupy kondičně. Uvidíme v březnu,“ říkal tehdy Pavel Vrba. Přenese si Milan Baroš (34) fazonu i do jara?

Kteří hráči si vykopou Euro?

Trenér nároďáku Pavel Vrba rád loví v českých luzích a hájích. Na evropský šampionát tak po sezoně pojede i početná skupina ze Synot ligy. O šanci se kromě zavedených jmen jako Limberský či Dočkal poperou i další. Třeba o Barošovi, Bartošákovi, Zahustelovi nebo Koubkovi se v létě ani neuvažovalo, a teď mají Euro setsakramentsky blízko!

Zaplatí se Šural?

Josef Šural odehrál nejpovedenější utkání ve sparťanském dresuFoto Jaroslav Legner (Sport)

Sparta v zimě vyfoukla úhlavnímu rivalovi ze Slavie jeho vysněnou posilu. Josefa Šurala (25) přivedla z Liberce za 10 milionů korun (a hráčskou výměnu), navíc mu připravila plat zhruba 400 tisíc měsíčně. Vyplatí se mladý reprezentant svými výkony z tohoto balíku?

Koho čeká korunovace?

Pole-position před jarem drží obhájci titulu z Plzně, kteří mají na druhou Spartu náskok tří bodů. Viktorii navíc hraje do karet podzimní vzájemný zápas, který vyhrála 2:1. Jenže Letenští zase mají ceněný trumf: proti hlavním rivalům budou hrát doma, kde zatím ani jednou nepřišli o body!

Kdo chytne vlak do Evropy?

Vstupenka do evropských pohárů čeká na pět šťastlivců. Tu nejcennější pochopitelně získá mistr, jenž příští sezonu začne ve 3. předkole Ligy mistrů. Druhý z ligy se podívá do nemistrovské části milionářské soutěže. Další tři (s ohledem na vítěze domácího poháru) zase půjdou do předkol Evropské ligy.

Komu uděláme pá pá?

Kat se sekerou už stojí nad beznadějně posledním Baníkem, otázkou však zůstává, kdo se bude pakovat s ním. A otázka je to hodně zapeklitá, neboť na sestupové pozici figurující Olomouc a osmý Jablonec dělí pouhých 5 bodů!

Vezmou Lafatovi dominanci?

David Lafata poslal Spartu v utkání s Baníkem Ostrava do vedeníFoto Barbora Reichová (Sport)

Loni byl nejlepším ligovým kanonýrem a letos k tomu má David Lafata (34) opět nejblíže. Společně s plzeňským Michalem Ďurišem (27) vede tabulku střelců s jedenácti zásahy. Jen o gól méně ale mají Magera se Škodou, podaří se někomu z tohoto tria sesadit sparťanského krále?

Kolik bodů vykope »Ivánek«?

Ivan Horník dohlíží na tréninku JablonceFoto Barbora Reichová (Sport)

Přestože s ročním rozpočtem 150 milionů korun chtěli atakovat titul, po podzimu se krčí Jablonec v polovině tabulky se ztrátou 18 bodů na první Viktorku. A změnit to má odsouzený korupčník Ivan Horník (64) jakožto nový sportovní manažer Peltova mužstva. O kolik bodů bude jaro s »Ivánkem« lepší?

Prospěje Slavii zemětřesení?

Hušbauer, Železník, Mešanovič, Bořil, Barák, Pavlenka, Linhart, Mihalík. Hned sedm nových tváří se hlásilo během zimní přípravy v Edenu. Zapracovat tolik posil do týmu ale není jen tak, povede se to trenéru Uhrinovi? První test ho čeká hned zítra proti Brnu.

Najde Liberec páteř?

Drží se na pohárových příčkách a na podzim příjemně překvapili i v Evropské lize, byť nakonec do další fáze nepostoupili. Jenže Liberečtí přišli o svou reprezentační páteř – Šural šel do Sparty a Pavelka do Turecka. Vzpřímí se i bez nich?

Petržela: Spasí (ne)spasitelné?

Sám přiznává, že se sestupem Ostravy je smířen. Že jeho cíl je za rok postoupit zpět do ligy. Jenže to by nebyl Vlastimil Petržela (62), aby se o nemožné alespoň nepokusil, byť na záchranu ztrácí propastných 12 bodů. „Byla tu kabina plná mrtvol. Teď už oživly,“ těší kouče.