23. června 2010 • 10:00

CHAT: Slováci hrají trapně, míní Dobiaš

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jedním z nejlepších fotbalistů československé historie. Karol Dobiaš patří k hrdinům, kteří s reprezentací vyhráli mistrovství Evropy 1976, chtěly ho přední evropské kluby. Časem se z něj stal úspěšný trenér, po rozpadu federace zároveň i muž dvou občanství: českého a slovenského. Pochází ze Slovenska, proto teď tak bedlivě sleduje snažení Weissova týmu na MS. Dnes před polednem odpovídal v online rozhovoru pro Deniksport.cz.



Co řekl Karol Dobiaš ...

O Slovacích
Před turnajem měli přehnané sebevědomí, když tvrdili, jak mají lehkou skupinu. Remíza s Novým Zélandem je ale zmrazila a rozložila. Jejich výkony jsou trapné, s tímhle mužstvem neporazí nikoho, tedy pokud se nezlepší bojovnost, nasazení, riskování, obcházení jeden na jednoho a střelba. Věřím, že fanoušci jsou totálně zklamaní. Takhle se na MS nebojuje.

O Weissovi
Je to vynikající trenér, přeji mu hodně úspěchů, hráči by si měli uvědomit, že trenér nehraje, jen je součástí týmového stroje. Měli by pochopit, že chyba je v nich. Bože, co to je, když za celý zápas vystřelí jednou na branku? Ostuda. Nicméně je pravda, že takhle podrážděně by Weiss reagovat neměl.

O Anglii
Hrají se Slovinskem, které asi porazí. Ale Anglie je podobná jako Francie, je tam něco špatně. Pořád kritizují Rooneyho, ovšem na jednom hráči celý tým nestojí. Mají holt nějakou krizi a hrají jako Slováci.

O srovnání fotbalu v jeho a dnešní éře

Pořád poslouchám, že jsme měli malé trenýrky a hráli pomalý fotbal. Já jsem se ale na své straně naběhal dost a rychlý jsem byl velmi. Někteří fotbalisté, kteří dnes běhají po českých a slovenských trávnících, by nám v mé éře ani nenosili kopačky, natož že by pak mohli s námi hrát.

O českém trenéru Bílkovi
Hlavní trenér měl být pan Komňacký. Asistentem mohl být právě Bílek. Komňacký je velmi inteligentní člověk s charismem. Bílek svou roli nezvládne. Nic mi neudělá, ale můžu vám říct, že podle mého by hráči cítili větší autoritu ke Komňackému, přestože je Bílek skvělým bývalým fotbalistou. To zase tolik na trenérském postu neznamená.

O angažmá ve Spartě

Pan Mach a Nehoda nebyli po 14 měsících s mojí prací spokojeni. Tak mě vyhodili, neboť někteří hráči byli naučení po zápase konzumovat alkohol. Pak měli méně tréninkových hodin, tím se to projevovalo na výkonech. Ani můj nástupce Němec Sundermann tam nevydržel moc dlouho. Jsem ale rád, že jsem mohl Spartu trénovat, byla to životní zkušenost.

Když Slováci vyhlašovali anketu o fotbalistu století, skončil Karol Dobiaš třetí za Popluhárem a Adamcem. Kdo jiný by tedy měl komentovat snažení Hamšíka a spol., než právě fotbalista přezdívaný Patino?

Na duel Slovenska proti Itálii je zvědavý, moc se na něj těší. Právě on jej mimochodem bude pro server deniksport.cz komentovat společně s šéfredaktory Deníku Sport a listu Blesk. Ještě před tím však odpoví ve středu od 11.15 na otázky vám.

Karol Dobiaš v muzeu Bohemians.Foto Barbora Reichová SPORT

Ptát se můžete na cokoliv. Na legendární bělehradský triumf, na rozdíl mezi českým a slovenským fotbalem, na to, proč v roce 1995 prakticky zmizel z fotbalu. Jak moc ještě věří v postup Slováků do osmifinále šampionátu. Anebo co říká na pondělní blikanec reprezentačního trenéra Weisse.

Určitě má co říct. Jako hráč býval obráncem moderního typu. V mnohém předběhnul svou dobu. Pětkrát s Trnavou vyhrál ligu, dvakrát byl nejlepším fotbalistou země. Jeho vzorem byl slavný George Best, chtěl být jako on.

Karol DobiašFoto Archiv

Třeba by se mu povedlo se hvězdě Manchesteru United přiblížit, jenže v Československu vládla komunistická totalita, z mnoha možných angažmá v předních evropských klubech tak sešlo. Dařilo se mu i později jako trenérovi, se Spartou v roce 1995 vyhrál českou ligu.

Sám sebe považuje napůl za Čecha a napůl za Slováka. Když hrají tyhle dvě země proti sobě, fandí přece jen Česku. „Žiju tady třicet let,“ vysvětluje. Otázky mu můžete pokládat již nyní, stačí je vepsat do výše zmíněného odkazu.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud