Richard Šíma
17. června 2011 • 15:23

Přejde ostravský Baník do rukou miliardáře?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chopí se ostravského Baníku jeden z nejbohatších Čechů současnosti Jan Světlík? Nebo skončí jeho námluvy s majitelem klubu Tomášem Peterou krachem? Vzájemné jednání nyní nabralo tempo a v nejbližších týdnech má být jasno. Světlík nyní podrobně zkoumá účetnictví klubu z Bazalů. Právě na základě výsledku tohoto auditu se nejspíš definitivně rozhodne, zda majoritní podíl v Baníku koupí.



Fanoušci Baníku jsou v napjatém očekávání. Strojírenský magnát Jan Světlík, majitel vítkovických strojíren, má nataženou ruku a palec drží ve vodorovné poloze. Příznivci modrobílých vědí, že klub vstup movitého partnera nutně potřebuje.

A modlí se, aby se Světlíkův palec otočil směrem vzhůru. Jinak se Baník, jehož trápí manko ve výši několika desítek milionů korun, z červených čísel hned tak nedostane.

O tom, že Tomáš Petera o prodeji akcií Baníku jedná, se nejen v Ostravě ví. Stejně tak je známo i jméno Jana Světlíka, majitele firmy Vítkovice Machinery Group, a. s., jednoho z nejbohatších Čechů současnosti.

Ten má údajně do klubu z Bazalů vstoupit a získat v něm dosud blíže neurčený majoritní podíl akcií. Obě strany ale zatím odmítají vzájemné námluvy potvrdit. „Jednáme s velmi silným partnerem. Slíbil jsem, že jeho jméno neprozradím, slib hodlám dodržet,“ řekl Petera.

„Nezlobte se, ale nehodláme se k této věci vůbec nijak vyjadřovat,“ sdělil Sportu stručně Pavel Filipčík, právní zástupce majitele vítkovických strojíren. Dál mluvit odmítl.

Světlíkovi právnici jsou nyní intenzivně zaměstnáni zkoumáním ekonomické situace Baníku. Klub veřejně přiznává dluh, jenž se má blížit třiceti milionům korun, výsledek auditu podle informací Sportu vykazuje manko zhruba o deset milionů vyšší.

928818:gallery:true:true„To není oproti obecně známým skutečnostem nijak dramatický nárůst, jedná se však o závazky po datu splatnosti. Nyní je důležité, jak vysoké jsou dluhy, jejichž termín splatnosti zatím nevypršel,“ řekl Sportu zdroj, jenž má k Vítkovice Machinery Group velice blízko.  „Na výsledku zkoumání této položky bude nejspíše záležet, jak se Světlík rozhodne a zda podíl v Baníku koupí,“ dodal zdroj.

Pokud se ostravský miliardář nakonec rozhodne do klubu nevstoupit, bezprostředně tím Baník podle Petery ohrožen nebude. Do nadcházející sezony chce Ostrava vstoupit s rozpočtem ve výši zhruba 75 milionů korun.
Bez ohledu na to, jak jednání o příchodu nového vlastníka dopadnou.

„Ten rozpočet je dán, nelze s ním najednou posouvat napravo nebo nalevo podle toho, jestli získáme nebo nezískáme nového partnera. Co se může zásadně změnit, je způsob naplňování tohoto rozpočtu,“ řekl Petera.

„Pokud silného partnera získáme, nebudeme nuceni prodávat hráče tak, jak to musíme dělat za současných podmínek, nebudeme nuceni snižovat smlouvy hráčům, jako se to děje ve většině českých ligových klubů, bude se nám ten potřebný rozpočet naplňovat zkrátka podstatně lépe,“ dodal současný majitel Baníku.

Podle zdroje Sportu se zatím nedá jednoznačně odhadnout, zda se Světlíkův vstup do Baníku, o němž se už delší čas spekuluje, nakonec uskuteční. „V této chvíli se to nenaklání na žádnou z obou možných stran. Tempo jednání se ale hodně zrychlilo a dá se čekat, že se výsledek dozvíme v průběhu nejbližších týdnů,“ uvedl zdroj.

Co se stane, pokud jednání krachnou? „Začnu vyjednávat s dalšími zájemci o vstup do Baníku,“ řekl Petera.

Kdo je Jan Světlík?
Majitel a generální ředitel Vítkovice Machinery Group, a. s.

Narozen: 17. srpna 1958

Vzdělání: Vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě

Profesní kariéra:
1982 - nastupuje do Vítkovických železáren a strojíren Klementa Gottwalda
1993 - je jmenován ředitelem jednotky Vítkovice-Lahvárna
1999 - stává se generálním ředitelem společnosti Lahvárna Ostrava, a. s., později přejmenované na Vítkovice Holding, a. s. a následně Vítkovice Machinery Group, a. s.

Podnikatelské aktivity v oblasti sportu:
V minulosti financoval druholigové FC Vítkovice, po sestupu klubu do MSFL svou dlouholetou spolupráci s klubem ukončil.

Zajímavost: Na konci roku 2010 mu v žebříčku českých boháčů patřilo 9. místo, jeho majetek je odhadován na 12 miliard korun.

Plzeň se brzy oklepala a otočila výsledek
Plzeň se brzy oklepala a otočila výsledek




Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud