31. července 2009 • 17:29

Přijde po umělé trávě i umělý led?

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté mají umělou trávu, proč by hokejisté nemohli hrát na plastovém ledě? Švýcaři právě zkouší výhody a nevýhody umělého povrchu pro lední hokej. "Plastový led" má prý rozhodně budoucnost, i když zřejmě ne na nejvyšší úrovni.



Ligového či mezinárodního zápasu na umělé hmotě se tak - na rozdíl třeba od fotbalové Ligy mistrů - zřejmě v nejbližší době nedočkáme. Ale výhody nového povrchu jsou také nesporné.

Podle švýcarského Federálního úřadu pro sport (FUS) jsou náklady na roční provoz jedné klasické ledové plochy zhruba 100 tisíc švýcarských franků (asi 1,7 milionů korun). Právě za tu samou částku pořídili zmenšené hřiště z umělé hmoty, na kterém právě trénují žáčci z městečka Biel.

Na konci července, v těch největších vedrech, jim stačí velký bílý stan - náklady na další provoz jsou prakticky nulové. Právě v tom by mohla být největší výhoda "umělého ledu", což je vlastně speciální plastová hmota položená na zem.

"Umělý led se hodí hlavně pro trénink, ale kdoví, jak se bude v příštích letech vyvíjet," prohlásil na stránkách Mezinárodní hokejové federace IIHF Martin Schwendimann z FUS. "Chceme to rok zkoušet, abychom zjistili co nejvíce vlastností tohoto povrchu a také to, pro které sporty by se dal využít. Jestli pro hokej, rychlobruslení, krasobruslení, boby nebo saně," dodává Schvwendimann.

373282:gallery:true:true

Ve chvílích, kdy nelze příliš spoléhat na přírodu a výstavba jakékoliv uměle chlazené ledové plochy je pro menší obce příliš velký luxus, může být přechod na plast v lecčems přínosný.

Materiál americké firmy, kterou si Švýcaři pro svůj experiment vybrali, není úplně dokonalý - bruslení je na něm prý o trochu těžší, takže pohyb lepších bruslařů vypadá trochu těžkopádně. Ale pro tréninkové účely hlavně u začátečníků, může sehrát pozitivní roli.

"Nemyslím si, že by se takhle dal nahradit led v nejrůznějších soutěžích, ale je to dobrý doplněk v oblastech, kde je nedostatek ledových ploch, nebo pro letní trénink," myslí si šéf hokejové sekce úřadu Rolf Altorfer. "Čím víc trénujete, tím jste lepší," dodává s tím, že právě pro větší dostupnost hokeje by mohla být novinka ideální.

"Nejezdí to tolik, takže je bruslení o trochu těžší, ale puk na tom klouže výborně," popisuje Altorfer vlastnosti hmoty, jež má trvanlivost zhruba deset let.

Studie se tak chce soustředit na nejrůznější aspekty tréninku - bruslení, vytrvalost, střelbu, techniku přihrávek a ovládání puku.

"Může to být dobrý doplněk k normálnímu ledu. Je zajímavé mít více možností k trénování," myslí si Jakob Kölliker, asistent švýcarské reprezentace a kouč dvacítky.

"Máme čím dál více dětí, které chtějí hrát hokej, ale je stále složitější mít pro ně k dispozici led. Může to být také zajímavé v létě a v místech, kde se nedá realizovat klasické kluziště. Především pro začátečníky," pochvaluje si na stránkách iihf.com Kölliker.

 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud