5. července 2016 • 16:30

Bez jedničky. Berdych Čechům ve čtvrtfinále Davis Cupu nepomůže

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté zřejmě nastoupí ve čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii bez Tomáše Berdycha. Kapitán Jaroslav Navrátil na zápas nominoval Jiřího Veselého, Lukáše Rosola, Adama Pavláska a Radka Štěpánka. Berdych dnes po postupu do čtvrtfinále Wimbledonu přes Jiřího Veselého uvedl, že svou účast v utkání s Francií bude řešit, až pro něj londýnský grandslam skončí.



Berdych dnes po postupu do čtvrtfinále Wimbledonu přes Veselého uvedl, že svou účast v utkání s Francií bude řešit, až pro něj londýnský grandslam skončí. V úvodním letošním kole Davis Cupu v Německu nechyběl.

"Pro jeho neúčast v Třinci mám absolutní pochopení. I tak tam jedeme s týmem, jehož řada hráčů má výbornou formu," uvedl kapitán Navrátil. "Tomáš má výborně rozehraný Wimbledon a všichni mu přejeme, aby došel co nejdál. Letošní olympijská sezona je mimořádně náročná, a tak respektuji jeho právo i nárok rozhodnout se podle dalšího vývoje v Londýně."

Při absenci devátého hráče světového žebříčku by plnil roli české jedničky právě Veselý. Dvaadvacetiletému hráči patří v žebříčku ATP 64. místo, v novém vydání se ale posune do elitní padesátky. "Hraje ve vynikající formě, což potvrdil ve Wimbledonu, a do Třince pojede po životním turnaji," řekl Navrátil.

Třicetiletý Rosol je v pořadí ATP na 73. příčce, jednadvacetiletý Pavlásek figuruje na 117. místě. Tým doplňuje ostřílený Štěpánek, sedmatřicetiletý veterán je v pořadí dvouhry na 121. místě a ve čtyřhře je v žebříčku jednatřicátý.

"Rosol už je zkušený daviscupový hráč, což ukázal v Německu, a Štěpánek nesčetněkrát v minulosti. Radek se dostal do skvělé kondice a herní pohody, což předvádí ve čtyřhře," řekl Navrátil. Solidně podle jeho slov hraje i Pavlásek. Jako pátý hráč pojede do Třince devatenáctiletý Zdeněk Kolář. "Měl by být jedním z následovníků úspěšné generace. A kde jinde by měl nasát atmosféru a podívat se do týmu, než doma ve čtvrtfinále proti silné Francii," řekl kapitán.

Z francouzské sestavy, která zařídila v 1. kole postup přes Kanadu, se představí pouze dvanáctý hráč žebříčku ATP Tsonga. Jednatřicetiletého čtvrtfinalistu Wimbledonu doplní světová třicítka Lucas Pouille, jenž v Londýně překvapivě rovněž prošel mezi osm nejlepších. Dvaadvacetiletý hráč se o postup do semifinále Wimbledonu utká s Berdychem.

Pro čtyřhru Noah počítá se zkušenými deblisty Mahutem a Herbertem, kterým v žebříčku patří druhé a třetí místo. Společně letos získali čtyři tituly na okruhu ATP.

"Nominace Francie je pro mě překvapením, i když do sestavy jistě promluvila zranění," řekl Navrátil. "I když bude o mnoho slabší, než to ještě před týdnem vypadalo, stále nás čeká hodně silný soupeř v čele s vynikajícím Tsongou," dodal.

Čtvrtfinále mezi českými tenisty a Francií se 15. až 17. července uskuteční v hokejové Werk Areně v Třinci. Češi zkusí soupeři v 16. vzájemném duelu v soutěži oplatit porážku z posledního utkání v semifinále na Roland Garros v září 2014. Celkovou bilanci vede Francie 8:7.

Djokovič vynechá, Murray Britům ve čtvrtfinále pomůže

Světová jednička Novak Djokovič vynechá čtvrtfinále Davisova poháru, které se bude hrát za deset dnů. Srbští tenisté v oslabené sestavě by naopak měli čelit doma v Bělehradu obhájcům trofeje Britům i s Andym Murraym. Druhý hráč žebříčku je v dnešní nominaci.

Djokovič po sobotním překvapivém konci ve Wimbledonu oznámil, že potřebuje pauzu, a přiznal, že není ani stoprocentně zdravotně fit. Ve 3. kole prohrál se Samem Querreym z USA a přišel o šanci vyhrát pátý grandslam v řadě. Omluvil se proto i z daviscupového utkání.

Naopak Murray povede loňské šampiony za postupem do semifinále, v nominaci jsou také jeho bratr Jamie, Kyle Edmund, Dan Evans a Dominic Inglot. "Řekl, že je (Andy) připravený a pojede. Znovu tak prokázal velké odhodlání bojovat za svou zemi," řekl britský kapitán Leon Smith.

Murray je ve Wimbledonu stále ve hře o svůj druhý titul, ve středu ho čeká čtvrtfinále s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou. Davis Cup se bude hrát týden po skončení londýnského grandslamu od 15. do 17. července. V jiném čtvrtfinále čeští tenisté přivítají v Třinci Francii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud