Pavel Novotný
19. září 2017 • 05:00

Federer a Česko: emoce v Davis Cupu, lekce od Berdycha a oblíbená slovíčka

Vstoupit do diskuse
0
  • Legendární švýcarský tenista Roger Federer bude hrát v Praze. Co ho s Českem spojuje?Legendární švýcarský tenista Roger Federer bude hrát v Praze. Co ho s Českem spojuje?FOTO: Koláž iSport.cz

    Je jednou z největších postav světového tenisu. Devatenáctinásobný grandslamový vítěz Roger Federer včera dorazil do Prahy, kde bude hlavní postavou prvního ročníku Laver Cupu. V pražské O2 Areně začíná již v pátek. Legendárního Švýcara však pojí s Českem mnohem více. A nešlo vždy jen o tenis.

  • První český soupeř

    Bohdan Ulihrach byl prvním českým federerovým soupeřemFoto profimedia.cz

    V roce 1998 začal Roger Federer psát svoji úžasnou tenisovou kariéru. Bylo mu pouhých sedmnáct let a už tehdy bylo jasné, že světu roste obrovský talent. Zatímco ve své úvodní sezoně se mladý a v té době ještě horkokrevný Švýcar na okruhu rozkoukával, už v té následující začal naznačovat, že tenisovému světu roste nový král.

    A poznala to i řada českých tenistů, kteří měli s rodákem z Basileje tu čest se na okruhu potkat. Tím vůbec prvním se stal už na šestém Federerově turnaji Bohdan Ulihrach, který nastupující superstar potkal ve druhém kole turnaje v Rotterdamu.

    A český tenista hned poznal, jaký kalibr proti němu stojí. Zatímco Ulihrach byl v té době třicátým tenistou světa, na 178. tenistu planety Rogera Federera nestačil a prohrál ve dvou setech 4:6, 5:7.

  • Vztah s Mirkou Vavrinecovou

    Roger Federer se svojí manželkou a bývalou tenistkou Mirkou FedererovouFoto Profimedia.cz

    V roce 2000 byl Roger Federer stále teprve na samotném počátku své kariéry. Jeden z nejdůležitějších okamžiků jeho života však spadá právě do tohoto roku. Na olympijských hrách v Sydney se totiž seznámil se svojí budoucí manželkou - československou rodačkou z Bojnice u Nitry Mirkou Vavrinecovou, která na hrách reprezentovala Švýcarsko. 

    Na olympiádě si spolu zahráli smíšenou čtyřhru, bok po boku bojovali i na Hopmanově poháru v roce 2002. O tři roky starší rodačka z Bojnic se však kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům s kariérou ve stejném roce rozloučila. Od té doby svého přítele provázela na většině turnajů po celém světě.

    V roce 2009 se za Federera provdala, společně vychovávají čtyři děti.

    Více o Mirce Federer čtěte zde >>

  • Olympijský šok od Berdycha

    Tomáš Berdych šokoval na olympijských hrách v Aténách Rogera FedereraFoto profimedia.cz

    Už jako světová jednička a trojnásobný grandslamový vítěz vstupoval do olympijského turnaje v Aténách Roger Federer. Cíl jednoznačný. Pár týdnů po svém druhém wimbledonském titulu získat i olympijské zlato.

    Nic na tom neměl změnit ani sice talentovaný, ale v té době stále ještě málo známý osmnáctiletý mladíček Tomáš Berdych.

    Devětasedmdesátý hráč planety šokoval celý tenisový svět, když Federera porazil po setech 4:6, 7:5 a 7:5. I kdy se český hráč poroučel z turnaje hned v dalším kole, postaral se o jeden z nejcennějších výsledků své bohaté kariéry.

    Asi ani fenomenální Švýcar v té době netušil, že Berdych napsal první kapitolu jeho olympijského prokletí. Na nejcennější kov z olympiády ve dvouhře čeká Roger Federer doposud.

    Zlato z nejslavnějšího tenisového svátku má švýcarská legenda aspoň ve čtyřhře, kterou ovládla po boku Stana Wawrinky na olympiádě v Pekingu v roce 2008.

  • Emoce při Davis Cupu

    Štěpánek s Berdychem v roce 2007 udrželi pro český tým Světovou skupinu Davisova poháruFoto profimedia.cz

    Šlo o moc. Čeští tenisté bojovali v roce 2007 v barážovém utkání o účast ve Světové skupině proti Švýcarsku. V O2 Areně se mohli opřít i o Radka Štěpánka, který se po předchozích neshodách vrátil do týmu. Do boje tak mohl kapitán Jaroslav Navrátil nasadit budoucí dvojnásobné daviscupové vítěze Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

    Problém však byl jasný. Na Čechy vyrazila tenisová superstar Roger Federer, parťákem mu byl Stan Wawrinka, který se v té době pohyboval ve čtvrté desítce světového žebříčku.  

    A vše šlo podle předpokladů. Federer si poradil s oběma českými hráči, Berdych zdolal Wawrinku, společně se Štěpánkem ovládli i čtyřhru a o postupujícím musela rozhodnout závěrečná dvouhra mezi českou a švýcarskou dvojkou.

    Vyprodaná O2 Arena tak sledovala bitvu Štěpánka s Wawrinkou, která vygradovala poté, kdy se český tenista musel vypořádat se zraněním. Právě to však rozlítilo i jinak klidného Federera, který po utkání Štěpánka nepřímo nařkl ze simulování.

    Karvinský rodák vypjatý duel s Wawrinkou nakonec po setech 7:6, 6:3 a 7:6 zvládl a zachránil pro český tým Světovou skupinu.

  • Federer má rád češtinu

    Nejdojemnější okamžik Wimbledonu? Triumfující Roger Federer se rozbrečel při pohledu na svou rodinu - manželku Mirku a dva páry dvojčat.Foto Profimedia.cz

    Na okruhu nenajdete věrnější fanynku Rogera Federera než je jeho manželka Mirka. Slovenská rodačka provází svého muže prakticky na každém turnaji a nic na tom nezměnilo ani narození jejich čtyř dětí.

    Je jasné, že to není ani pro bývalou 76. hráčku světa lehké zvládnout. Aby své děti během dlouhých zápasů svého může zabavila, dělá maximum.

    Kamerou již byla několikrát zachycena, jak čte svým ratolestem pohádky. A navíc ve své mateřské slovenštině. Její muž na tom však s rodným jazykem své ženy moc valně není. "Neumím skoro nic, musím to dohnat, je to ostuda," přiznal s úsměvem tenisový šampion.

    Ale pozor! Osminásobný wimbledonský vítěz si poradí s některými českými slovíčky, jak potvrzují slova Radka Štěpánka. "Strašně se mu líbí české skloňování. Je z něj přímo nadšený. Trochu umí i česky. Říká: Štěpcovííí, Radkovííí, Kovačovííí, Berdychovííí. Hrozně se mu líbí naše koncovky," říká daviscupový reprezentant.

  • Wimbledonská lekce od Berdycha

    Tomáš Berdych (vlevo) přijímá gratulace od poraženého Rogera FedereraFoto ČTK/AP

    Pětadvacet zápasů sehrál Tomáš Berdych a Rogerem Federerem. Jen šest vyhrál český tenista. Kromě hned prvního vzájemného střetnutí na olympiádě v Aténách, je nejcennějším triumfem rodáka z Valašského Meziříčí čtvrtfinálová výhra ve Wimbledonu v roce 2010.

    Federer byl v té době šestnáctinásobný grandslamový vítěz, "svůj" Wimbledon vyhrál šestkrát a šel si pro sedmý titul. Jeho cestu mu však překazil právě Berdych, který vyhrál po setech 6:4, 3:6, 6:1 a 6:4 a postaral se tak o jedno z největších překvapení probíhajícího ročníku.

    Utkání "ozdobila" i drobná pozápasová slovní přestřelka. "Nebyl jsem zcela v pořádku. Už dva nebo tři zápasy mám problémy se zády," říkal po šokující porážce Federer.

    "Nevím, jestli Roger nehledá jen výmluvy. Myslím, že vždy, když hraje, je stoprocentně připraven," reagoval Berdych, který si poté poradil v semifinále i s Novakem Djokovičem, aby v boji o svůj první grandslamový titul podlehl Nadalovi.

  • O vztahu k Jágrovi

    Tomáš Berdych s Rogerem Federerem na lodi pod Karlovým mostemFoto Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

    Co znamená Roger Federer pro tenis, tím je Jaromír Jágr pro hokej. A dobře si to uvědomuje i švýcarská legenda. Když letos v únoru přijel do Prahy propagovat první ročník Laver Cupu, neopomněl se o nezničitelném Čechovi na bruslích zmínit.

    "Začal jsem ho sledovat, když mi bylo devatenáct. On už byl hvězda. Vždycky jsem ho považoval za jednoho z nejdokonalejších hokejistů. Ne že bych byl nějaký odborník. Ale když jsem hrál NHL na playstationu, vždycky jsem si ho bral do týmu. Pořád ještě hraje a tvrdí, že chce pokračovat. To je paráda. Je pro mě inspirací,“ poklonil se Jágrovi FedEx.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud