Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spor po úmrtí komentátora Niňaje (†60): Rejžek a Záruba se do sebe pustili

Autor: pta

Na Slovensku truchlí po úmrtí oblíbeného sportovního komentátora Ivana Niňaje. Po selhání orgánů naposledy vydechl v neděli ve věku 60 let. Do sporu se kvůli muži, který s mikrofonem na tribuně zúčastnil 25 hokejových mistrovství světa, pustila na Twitteru jednička mezi českými hokejovými komentátory Robert Záruba a kritik Jan Rejžek. A padala ostrá slova z obou stran.

Když Záruba na svém twitterovém účtu přeposlal zprávu o Niňajově úmrtí, Rejžek rychle zareagoval. „Roberte, vy mě fakt dneska zlobíte, Ivan Niňaj, agent ŠtB, krycie meno Ivan,“ poukazoval na Niňajovu někdejší spolupráci s komunistickou tajnou policií.

To Záruba nenechal bez povšimnutí. A připomněl Rejžkovi, že zdaleka ne všichni spolupracovníci se nakonec na seznamech objevili. „Co s těmi neregistrovanými podrazáky, kteří na žádném seznamu nevyšli? Ty maj ale kliku,“ odvětil hokejový komentátor.

A tak Rejžek ještě jednou odpověděl. „Známá pohádka. Ano, neregistrovaní podrazáci (kdo to jinak má být?) na žádném seznamu nevyšli. Ale aspoň někteří ano,“ nenechal se přesvědčit.

Poté už psal pouze Záruba. „Nechci vést marnou debatu, máme to prostě jinak. Ty jsi sedával v kabině Amfory, to je zase můj práh, přes který bych nešel,“ připomněl Rejžkovi jeho angažmá ve fotbalovém týmu zpěváků, herců a dalších umělců z 80. let.

Jak naznačil, i tam měly působit osoby s podobným škraloupem. „V případě Amfory, spolku ´kamarádů od fochu, Tvoje dělítko ´těhotná je nebo není´, neplatí? Pozoruhodná volnost výkladu,“ ptal se Rejžka. Ten už se znovu neozval. „Trapnost je moralizovat projev soustrasti. To je buranství, jaké nemáš zapotřebí,“ vzkázal Záruba.

Niňaje slyšeli diváci během světového šampionátu už v roce 1985, naposledy pak při loňském zápase Ruska s Francií. Mezi fanoušky si získal popularitu řadou neobvyklých výroků a přebrebtů. Na uctění jeho památky drželi minutu ticha před nedělním semifinále slovenské extraligy mezi Nitrou a Banskou Bystricou.

 

Témata:  smrtZárubasportstbrejžekniňajhokej Hokej na Heureka.cz