Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bojím se lavin, řekla snowboardistka (†21). A zemřela zavalená ve sněhu

Autor: pan

Bylo jí jednadvacet let. Celý život měla před sebou. Švýcarská snowboardová hvězda a úřadující mistryně světa seriálu Freeride World Tour Estelle Baletová zemřela v lavině v Alpách blízko jižní hranice Švýcarska, Francie a Itálie.

Obrovská tragédie zasáhla nejen sportovní svět. Jedna z největších hvězd snowboardingu Estlelle Baletová zemřela během natáčení filmového dokumentu poté, co jí zasáhla lavina.

Mladou slečnu sněhová masa strhla stovky metrů zpod vrcholu hory až do údolí. Ačkoliv měla rodačka ze Sionu veškeré zařízení nutné pro přežití v lavině, zachránit život se jí už nepodařilo.

Baletová měla v době neštěstí kompletní bezpečnostní výbavu včetně speciálně konstruované helmy a lokalizátoru, který měl v případě zavalení určit její polohu.

Podle prohlášení policie, byli záchranáři právě díky Baletové lokalizátoru rychle na místě tragédie, bohužel na záchranu sympatické dívky již bylo pozdě. "Neměla žádnou šanci přežít," řekl mluvčí místní policie Jena-marie Bornet.  

Spolu s Baletovou se natáčení účastnil i druhý snowboardista, který vyjel na trať jako první a smrtící lavině unikl.

VIDEO: Estelle Baletová tragicky zemřela

Děsivý vzkaz: Těším se na nový týden


Svojí tragickou smrt mladičká snowboardistka částečně předpověděla. Před časem poskytla švýcarské televizi rozhovor, v němž se vyjadřuje o pocitech, které při svém nebezpečném sportu mívá. "Když sjíždím z té obrovské výšky, musím se přiznat, že mám strach z lavin," svěřila se Baletová.

Obrovské neštěstí mladé hvězdy ještě přiživuje fakt, že Baletová dva dny před svou smrtí poslala prostřednictvím Instagramu vzkaz svým fanouškům. "Je to úžasný zážitek, skvělé prostředí. Už se nemůžu dočkat na další natáčecí týden," psala v neděli Švýcarka.

V roce 2015 se Baletová stala nejmladší vítězkou Freeride World Tour Champion, o rok později si tento triumf zopakovala. Snowboarding v extrémních podmínkách se stal její vášní, kterému se věnovala již od svých deseti let, a který ji v úterních ranních hodinách stál život.

"Estelle Baletová byla opravdovou hvězdou s neuvěřitelným talentem. Náš sport prožívá strašný den. Soucítíme s rodinou a přáteli Estelle a této těžké době jim posíláme jim nejhlubší soustrast," píše se na oficiálních stránkách Freeridové federace.