Miroslav Horák
19. dubna 2016 • 16:36

Jágr počítá sucho na stovky. Gól v play off nedal už 760 střídání

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovutný Jaromír Jágr opět zaměstnává statistiky. Jenže zatímco v základní sezoně díky 27 gólům a 66 bodům přijímal salvy gratulací za odstavování jedné legendy za druhou hou v historickém žebříčku NHL, v bitvách o Stanley Cup se slavné číslo 68 vrací k červeným cifrám z předchozích let. V play off nedal český útočník gól už 34 zápasů v řadě!



Ještě jeden gólově suchý zápas a veterán Floridy dosáhne nemilé kóty deseti strávených hodin na ledě v play off bez napnutí sítě. Schází mu k tomu čtrnáct minut hry. Panthers v noci na pondělí prohráli s Islanders druhý pohárový duel – ačkoli vedli 3:1, prohráli v prodloužení 3:4. Jaromír Jágr se ocitl u klíčového zaváhání, nepokryl střelce ze 73. minuty Thomase Hickeyho.

Skoro to začíná vypadat, že bitvy o Stanley Cup nejsou nic pro hvězdnou českou trvalku. Vítěz nejprestižnější klubové trofeje z let 1991 a 1992 trpí dlouhodobě neutěšenými statistikami. Gól v partiích o všechno nevstřelil už 34 zápasů, naposledy v březnu 2012 proti Pittsburghu jako hráč Philadelphie. Od té doby ani ťuk.

Kdo se položí do archivu Jágrových vystoupení, přijde na skoro neuvěřitelná zjištění. Například, že počet střídání do hry, v nichž neskóroval, nakynul už na 760. Což v součtu činí přes 586 odehraných minut bez gólu. Anebo ještě jinak: 89 jeho střel zpacifi -koval brankář soupeře.

S ohledem na Jágrovo renomé až bizarní fakta.

Zámořští reportéři kvůli tomu první křídlo Floridy negrilují, dopřávají mu prostor pro nápravu. Pokud už míní zacílit na vlasatého barda, zmíní základní údaj čtyřiatřiceti bezgólových duelů.

Jágr v play off Philadelphia Boston Florida Celkem
Zápasy 9 22 3 34
Body 0+6 0+10 0+0 0+16
Střely 22 58 9 89
Střídání 183 506 71 760
Minuty na ledě 135:43 394:17 56:19 586:19
Plus/minus -4 -1 -3 -8

Dlouhá šňůra nekropící hole automaticky neznamená, že Jágr vypjatá střetnutí nezvládá a týmu nedokáže přispět ničím jiným. Během popisovaného období spoluhráčům připravil 16 branek, rovných deset v ročníku 2012/13, kdy s Bostonem dokráčel až do finále Poháru.

Od porážky v titulovém klání s Chicagem před třemi roky vkročil do druhé fáze sezony až nyní na Floridě, na předchozí štaci u Devils nepochodil.

Na druhé straně je pravdou, že od nejproduktivnějšího hráče týmu, navíc tak protřelého, v klubu očekávají, že se v režimu play off nebude dlouho zabydlovat. A udeří. Dříve než později.

Jenže Panthers mají starosti. Nevědí si rady ani s dobře rozehranými zápasy. Být to obráceně, klasicky by si postěžovali, že nechytají jejich úvod, jenže Florida v každé ze tří partií šla do vedení. Stačilo to však na jedinou výhru. A v neděli dokonce padla i z náskoku 2:0 a 3:1. Takové plýtvání s dobrem může znamenat počátek krachu v celé sérii.

To samé nanicovaté přesilovky. V neděli Panthers projeli tři, celkově využili jedinou ze sedmi. Slabota, která jde hlavně za Jágrem a jeho pobočníky z útoku Barkovem a Huberdeauem. „Ztrácíme jeden zápas, přitom jsme klidně mohli v sérii vést my. Nezbývá než vyhrát příště a vrátit se domů s průběžnou remízou,“ nadhodil kouč Gerard Gallant.

K poslední nedělní akci se přimotal právě Jágr. Při víření Islanders v útočné zóně český veterán brouzdal blízko modré, načež nezachytil skok Thomase Hickeyho do vzniklé díry mezi kruhy, kam dorazila exkluzivní nahrávka na smeč, a Newyorčan ji s přehledem využil.

Jágr se natahoval, seč mohl, ale marně. „Někdo odjel střídat, já tam viděl prázdný prostor, vletěl jsem do něj a našla si mě i neuvěřitelná příhra. Stačilo nastavit hůl,“ popisoval šťastný střelec chvíli, při níž nezvykle hlučný Barclays Center v Brooklynu pokřtil premiérovým úspěchem v play off.

„Má talent na výběr správného místa,“ nedivil se obránce Travis Hamonic, že Hickey trefil. Jaromír Jágr by s ním měnil. A hned.

Jaromír Jágr ve třetím utkání sérii proti Islanders
Jaromír Jágr ve třetím utkání sérii proti Islanders

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud