Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Břídil! Amerika se směje kopáči za nejhorší kop historie NFL

Autor: jip

Krátce před prezidentskými volbami se Amerika možná naposled od srdce zasmála. Terčem je Chris Boswell, kopáč týmu amerického fotbalu Pittsburgh Steelers, a předmětem legrace jeho provedení kopu, jímž završil blamáž svého celku v utkání NFL proti Baltimoru. S úhlavním rivalem Pittsburgh v neděli prohrál 14:21, zhoršil svoje vyhlídky na postup do play off a ještě je kvůli ojedinělému kiksu pro legraci.

Boswell se v poslední minutě duelu pokoušel o ošemetný manévr, jímž by svému celku zajistil držení míče a šanci na poslední protiútok a vyrovnání. Tzv. on side kick, při němž míč nedoletí do rukou soupeře, ale zachytí ho vlastní tým, však skončil fiaskem, velkým dílem kvůli pokusu o jeho hodně netradiční provedení.

Boswell se pokusil kopnout míč efektně, za nohou. Takovému kopu se říká rabona, v klasickém fotbale ho čas od času zkouší třeba Cristiano Ronaldo a jeho hokejovým ekvivalentem je trestné střílení Marka Malíka zakončené s hokejkou mezi nohama. Boswellovi se ale nepovedlo, do míče místo kopnutí jenom nepatrně drcnul a rozehrávka skončila prakticky hned jak začala.

VIDEO: Boswellův nepodařený on side kick

Bláznovství? Frajeřina? Boswell je teď za břídila, na internetu koluje i klip se střihem jeho pokusu, irskou hudbou a tancem na pódiu. Jiné servery ho přirovnávají k Charlie Brownovi z komiksové série se psem Snoopym; i Brown má žluto-černý svetr, což jsou barvy Pittsburghu, a vyznačuje se tím, že většinu toho, na co sáhne, pokazí.

VIDEO: Fotbalový gól kopem ramona v podání Tottenhamu

Pozornější pohled do strategie v NFL vysvětluje, o co se Boswell zřejmě pokoušel. Jeho provedení on side kicku mělo zmást obranu, poslat ji na levou stranu, zatímco míč pak měl letět opačně. Steelers by tak měli výhodu, věděli by, kam míč půjde, zatímco soupeř by reagoval na poslední chvíli, a snadněji se jim mělo podařit míč zalehnout. Necelá minuta do konce by pak byla dostatečným časem pro pokus o vyrovnání důležitého zápasu.

VIDEO: Parodie na Boswellův kop

Boswellovi se navíc „ramona“ už dříve povedla na univerzitě. Tehdy byl oslavován za perfektně zvládnutý kop. Tento týden je to naopak…

VIDEO: Boswellův netradiční kop v ideálním provedení