Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Výměna sportů! Dostál děsil na tatami, Cristovao předvedl odvahu na kajaku

Autor: Ondřej Němec

Co spojuje rychlostní kanoistiku s brazilským jiu jitsu? V Čechách rozhodně přátelství Josefa Dostála (24) s Benem Cristovao (29). Trojnásobný olympijský medailista a populární zpěvák a zároveň úspěšný bojovník se rozhodli, že si své sporty navzájem vyzkouší. V jeden den se tak přesunuli z tatami na hladinu Vltavy.

Mají společného víc než by se mohlo zdát. Ben Cristovao je sice známý především jako zpěvák, čím dál tím víc si ale získává respekt coby stoupenec brazilského jiu jitsu, v němž se stal i mistrem Evropy. Josef Dostál je nejlepší český rychlostní kanoista – kajakář, dvojnásobný mistr světa a olympijský hrdina, který však patří mezi největší showmany v českém sportu. Navíc si skvěle rozumí, a tak se rozhodli, vyzkoušet si navzájem své disciplíny.

„Jako je Výměna manželek, tak mi si dnes uděláme výměnu sportů,“ zažertoval na úvod Cristovao. „Pepa zkusí jitsu a já si s ním potom zkusím umřít ve vodě.“

Nejprve se tedy vodák Dostál zúčastnil tréninku brazilského jiu jitsu pod vedením Eldara Rafigaeva, jenž patří ke světové špičce tohoto bojového umění. Populární zpěvák, který je zápasníkem s modrým pásem, mu přitom dělal sparingpartnera a zásoboval jej radami, jak dělat jednotlivé techniky správně.

Brzy bylo znát, jak všestranným sportovcem dvoumetrový kajakář je. Cviky zvládal už napoprvé velmi dobře. „Tenhle člověk dělá všechno na sto procent. Sto padesát!“ řekl uznale Cristovao, když s Dostálem zkoušel náznaky zápasu. „Neskutečný. U Pepy je vždycky znát, když zapne olympijské turbo.“ Oba si trénink vyloženě užívali a neváhali bavit přihlížející. 

Dostál a Cristovao: z kimona šli do kajaku... a pak obráceně!
Video se připravuje ...

„Pojď, zab‘ mě, horo!“ vykřikl v jednu chvíli Cristovao a Dostál s typickým zabručením, kterým straší i soupeře na startu závodů v rychlostní kanoistice, se na něj vrhl, aby jej rychle přemohl. „Bál ses?“ zeptal se po této lekci udýchaný olympionik. „Hrozně! Kámo, ten tvůj pohled,“ odpověděl nadšený bojovník. „Ty ses podíval a já si říkal, zavolejte někdo mámě, že ji miluju.“

Pak následoval přesun do smíchovské loděnice, aby si Ben poprvé v životě vyzkoušel, jestli se dokáže udržet na závodním kajaku. Stříbrný a bronzový medailista z Her v Riu mu vše nejprve pečlivě vysvětlil a upozornil ho, že napoprvé spadne do vody asi každý.

Necelých devět stupňů. Taková byla teplota vody, do níž Cristovao spadl jen chvíli poté, co jeho kajak přestal z mola přidržovat Dostál. Bojovník se ale nevzdává, proto se o udržení na lodi pokusil ještě několikrát.

„Zkusil jsem si Pepův Sport a musím říct, že na takovémhle kajaku se udržet, je skutečně nadlidský výkon,“ zhodnotil čerstvou zkušenost zápasník a zpěvák. „Hrozně nerad cokoliv vzdávám. A když už mám takového kámoše, tak se na to ani nemůžu vykašlat. Budu se dál učit, abych se jednou mohl rozjet na stejném kajaku, jaký má Pepa.“

„Podle mě, Ben předvedl velmi dobrý výkon. Takže je hodně vysoký schůdek, od kterého se odrážet,“ znělo hodnocení nejlepšího českého kajakáře. 

Brazilské jiu jitsu, zkráceně BJJ, je bojové umění, úpolový sport a sebeobranný systém, který se zaměřuje na úchopy, páčení a škrcení, jež se uplatňují hlavně v boji na zemi. Umění bylo odvozeno z japonského bojového umění Kodokan judo na počátku 20. století, který se sám vyvinul z japonského ju jutsu v 19. století. Umění podporuje zásadu, že menší, slabší člověk se může úspěšně bránit proti většímu, silnějšímu útočníkovi pomocí správné techniky, především uplatňováním páčení a škrcení.

Populární zpěvák a úspěšný bojovník brazilského jiu jitsu Ben Cristovao radí před tréninkem olympijskému kajakáři Josefu Dostálovi, jak správně uvázat pásek u kimona
Populární zpěvák a úspěšný bojovník brazilského jiu jitsu Ben Cristovao radí před tréninkem olympijskému kajakáři Josefu Dostálovi, jak správně uvázat pásek u kimona