Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Olympijská vítězka Emmons: O rakovině, neplánovaném dítěti i hlídání škodlivin

Autor: spo

Otevřeně se rozpovídala o rakovině manžela i rodinném soužití se čtyřmi potomky na samotě u lesa. Olympijská vítězka střelkyně Kateřina Emmons (32) dokonce prozradila svůj velký sen, ještě jednou závodit na Hrách a to za tři roky v japonském Tokiu.

Přes dva roky nedržela zbraň v ruce a po závodění se Emmons už začíná stýskat. „Do loňské olympiády v Riu se mi moc nestýskalo, ale jakmile naše výprava odletěla a kolegové mi začali posílat zprávy a fotky, stýskalo se mi hodně. Olympijské hry jsou jeden z nejhezčích zážitků v kariéře, jede tam celá parta, jsme spolu,“ řekla pro magazín Ona Dnes Emmons.

Do Brazílie měla odcestovat jako televizní spolukomentátorka, ale osud tomu chtěl jinak. „Měl to být další splněný sen, těšila jsem se, ale pár dní před odjezdem jsem zjistila, že jsem počtvrté těhotná. Kvůli riziku viru zika jsem nechtěla riskovat,“ odůvodnila neúčast v Riu olympijská vítězka a hned vypálila, že ji svrbí ruce a ráda by zase začala střílet.

Gabriela Maja a šťastní rodiče Matt a Kateřina
Gabriela Maja a šťastní rodiče Matt a Kateřina

„Olympiáda v Tokiu za tři roky mě hodně láká. Japonsko je jediná destinace, kam jsem se chtěla ještě podívat a nevyšlo mi to, za patnáct let závodění tam nebyl jediný světový pohár. A teď jsem skončila a budou tam olympijské hry, což je můj nejoblíbenější závod. Ironie osudu,“ zasnila se Emmons, která musela se svým manželem Mattem, americkým reprezentantem ve střelbě, překonat krizové chvíle v jejich životech. Nejhorším momentem byla rakovina jejího muže.

„Naštěstí to byla rychlá záležitost: typ, na který stačila jedna operace. Matt na ní byl v New Yorku, aby všemu dobře rozuměl. Napil se radioaktivního jódu, vtipkoval, že chvíli bude svítit, a dobrý. Kontroly jsou dodnes v pořádku,“ oddechla si Emmons a začala více dbát na prevenci. „Hlídám škodlivé látky v potravinách i kosmetice, snažím se minimalizovat jejich množství. Někdy asi zacházím do extrému,“ tvrdí matka čtyř dítek.

Sama tak velký počet potomků neplánovala. „Příroda chtěla. My máme překvapení hned dvě, Emmičku a Gabrielku. Když bylo Emmě osm měsíců a začínala lézt, zjistila jsem, že jsem těhotná. Na dvě miminka jsem nebyla připravená. Navíc Martínek je ještě špunt, který potřebuje hodně pozornosti. Julinka taky, i když už je relativně velká. Zajímavé bylo, že když jsme o čtvrtém těhotenství řekli v okolí, zjistili jsme, že rodiny se čtyřmi dětmi nejsou výjimečné. Víc dětí znamená víc radosti. Jen se musí přežít ty první dva tři roky,“ prozradila Emmons, která s manželem a dětmi žije na samotě u lesa na Plzeňsku ve zrekonstruovaném mlýně.