Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Detektiva odvolali! Sedmkrát chtěl zabít, přesto vyšetřoval vraždu Pistoriuse

Autor: pta, iSport.cz

To je blázinec! Chtěl dostat Oskara Pistoriuse za mříže, možná za nimi skončí sám. Třetí den soudního stání s handicapovaným běžcem obviněným z vraždy jeho přítelkyně Reevou Steenkamp skončil odvoláním detektiva Hiltona Bothy od případu. A slavný sportovec slaví alespoň dílčí úspěch v boji o to, aby se vyhnul až doživotnímu vězení.

Dosavadní vyšetřovatel měl také máslo na hlavě. Kvůli obvinění ze sedminásobného pokusu o vraždu Bothova důvěryhodnost razantně poklesla. V roce 2009 měl v opilosti zahájit střelbu na minibus se sedmi pasažéry poté, co řidič neuposlechl výzvy k zastavení.

Podle prohlášení policie byli tehdy Botha i jeho dva parťáci zadrženi, ale obvinění proti němu byla později stažena, nyní jsou opět na stole.

A to není všechno... Pistoriův obhájce také dokázal policistu u soudu několikrát usvědčit z nepřesností. Botha například zmatkoval, když měl určit, z jaké vzdálenosti svědkové slyšeli noční hádku mezi Pistoriem a jeho partnerkou. Nejdřív mluvil o 600 metrech, pak upravil odstup na 300 metrů a nakonec přiznal, že si není jistý.

Změnu vyšetřovatele dnes oznámila šéfka jihoafrické policie Riah Phiyegaová. Nově se případu ujme elitní detektiv Vinesh Moonoo. "Tento případ by se měl řešit na celonárodní úrovni. Moonoo si sestaví tým zkušených a schopných detektivů," řekla policejní šéfka. Po svém předchůdci bude mít co napravovat.

Oscar Pistorius stojí před soudem v Pretorii
Oscar Pistorius stojí před soudem v Pretorii