Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Osudy pilotů F1 (4. díl): Lauda přežíval svoji smrt, i když přišel o uši i ledviny

Autor: pta, ČTK

Jeho tvář poznamenaná těžkou havárií a jeho červená kšiltovka patří dodnes neodmyslitelně do světa formule 1, i když on sám absolvoval poslední závod před více než dvaceti lety. Rakouského závodníka a podnikatele Nikiho Laudu proslavily stejně tak vítězství jako porážky, nezlomná vůle i úspěšné comebacky. Do historie motoristického sportu se Lauda zapsal jako trojnásobný mistr světa F1, ale též jako muž, který přežil svou smrt.

"Přinejmenším bych měl obě uši a mnohem víc peněz," zalitoval ve své biografii Lauda, že nezávodí v dnešní době, kdy je F1 bezpečnější. Vzpomněl tak na havárii z léta 1976, kdy při Velké ceně Německa málem uhořel. Po nárazu do svodidel ztratil přilbu a v hořícím ferrari pak strávil asi půl minuty, než se ho několika odvážným spoluzávodníkům podařilo z plamenů vytáhnout. Již po pár týdnech se ale nezdolný Lauda do kokpitu vrátil a o titul v sezoně nakonec přišel rozdílem jediného bodu.

Na hranici života a smrti se Lauda ocitl i mimo závodní okruhy, když mu v roce 1997 musela být transplantována ledvina. I tato ledvina, od jeho bratra Floriana, ale přestávala později fungovat a tak se Lauda musel po osmi letech podrobit druhé transplantaci. Tehdy mu ledvinu darovala jeho přítelkyně a později manželka Birgit Wetzingerová, o 30 let mladší bývalá letuška Lauda Air.

VIDEO | Podívejte se na Laudovu havárii, při které málem v roce 1976 uhořel

Se závodní kariérou v F1, v níž má na kontě 171 velkých cen a 25 vítězství, skončil Lauda definitivně po sezoně roku 1985. Po sedmi letech, kdy se věnoval své letecké společnosti Lauda Air, se ale do formule vrátil jako poradce týmu Ferrari. Během pětiletého působení se tehdy nemalou měrou zasloužil o to, že tým přijal manažera Jeana Todta a jezdce Michaela Schumachera, kteří skomírající rudé vozy opět dostali na vrchol.

V těchto dnech s napětím sleduje, jak Schumacher bojuje o život a modlí se, aby měl šťastný konec i příběh dalšího slavného pilota. "Věřím, že někdo tam nahoře vše sleduje a pomáhá," říká o léčbě Michaela Schumachera , který po pádu na lyžích a dvou operacích hematomů na mozku stále leží v umělém spánku.