Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladí basketbalisté nebyli jediní. Na silnici zemřel i Hlinka a Jánoš

Autor: kš, spo

Českým sportem otřásla úmrtí tří basketbalistů BK Lions Michala Fröhdeho, Filipa Sahana a Romana Vacha, kteří zahynuli při dopravní nehodě v úterý nedaleko Jindřichova Hradce. Smrt mladých hráčů odložila zápasy NBL mezi jindřichohradeckým klubem a Kolínem a také USK Praha se Svitavami. Není to poprvé, co sport musel ustoupit neštěstí na silnici.

"Je to největší tragédie v historii českého basketbalu," řekl o nehodě předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta. Podobný smutek způsobený smrtelnou dopravní nehodou ale v minulosti bohužel zažily i další sporty...

Legendární hokejový trenér Ivan Hlinka také zemřel při autonehoděFoto Sport
Ivan Hlinka (2004)
Šestnáctého srpna u Karlových Varů se superb řízený legendárním hokejovým trenérem čelně střetl s protijedoucím nákladním autem. Hlinka po nehodě žil asi hodinu, podlehl ale rozsáhlým vnitřním poraněním.

Hana Mašková (1972)
Slavná krasobruslařka havarovala opilá ve Francii, nehodu ovšem způsobil řidič vojenského náklaďáku. Měla rozdrcené obě nohy a těžce zraněný hrudník. Zemřela v sanitce.

Martin Čech (2007)
Jednatřicetiletý hokejista Pardubic jel z tréninku, u Golčova Jeníkova se svým vozem narazil do betonového mostku.

Libor Podmol (2000)
Slavný motocyklový závodník a pravidelný účastník Šestidenní se zabil v autě nedaleko Vlašimi.

Zdeněk Jánoš v době, kdy hájil branku JablonceFoto Archiv Sportu
Zdeněk Jánoš (1999)
Fotbalový brankář pražské Slavie jel příliš rychle v Praze-Petrovicích a se svým passatem v rychlosti okolo 150 km/h narazil do protijedoucího autobusu. Zlomil si vaz a byl na místě mrtvý.

Miloslav Bednařík (1989)
Několikanásobný mistr světa ve sportovní střelbě a stříbrný medailista z olympiády v Soulu 1988 se rok po svém životním úspěchu zabil na motorce.

David Nikodým, Martin Šimůnek (1997)
Vůz plný atletů havaroval při podzimním soustředění ve Vysokých Tatrách. Zřítili se do šestimetrové rokle, přežil jen řidič – desetibojař Kamil Damašek.

Vladan Vahala (2000)
Basketbalový reprezentant a tehdy hráč Opavy nedaleko Svitav narazil do stromu a ve vraku uhořel.

Další vyhaslé životy:
Ondřej Jiruška (házenkář), Ondřej Bureš (plavec), Tomáš Krásný (hokejista), Zdeněk Vojtěch (automobilový závodník), Martin Šenkýř (jachtař), Vlastimil Moravec (cyklistika), Lucie Hanušová (běžkyně na lyžích), Tereza Hlavsová (biatlon), Daniel Vladař a Přemysl Vlk (kanoisté).

Zdeněk Jánoš zemřel roku 1999 při dopravní nehodě
Zdeněk Jánoš zemřel roku 1999 při dopravní nehodě