Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanec Huml se naváží do Kvitové: Neplatí tu daně, vemte jí občanství

Autor: bko

Podruhé v kariéře triumfovala na Wimbledonu, vyhrála 60 milionů korun. Danit bude Petra Kvitová své příjmy z prestižního turnaje nejen ve Velké Británii, ale místo České republiky také v Monaku, kde má trvalé bydliště. To popudilo poslance ČSSD Stanislava Humla. Pro rádio Impuls prohlásil, že by se v podobných případech mělo uvažovat o odejmutí občanství.

Kdyby záleželo jen na Humlovi, bylo by možné, že bude vedle jména Petry Kvitové svítit při tenisových bitvách jiná než česká vlajka, „Měli bychom se zamyslet nad tím, že když někdo odejde z České republiky a přihlásí se do jiného státu, že by měl přijít o občanství v České republice. Odvrhuji to, že mi ta Česká republika i pomohla k úspěchu,“ prohlásil Huml.

V luxusním knížectví oficiálně bydlí Kvitová od loňského podzimu. „Je to samozřejmě z daňových důvodů,“ přiznala nejlepší česká tenistka. O polovinu z prémie za Wimbledon už přišla kvůli zdanění ve Velké Británii. Dalším srážkám se Kvitová vyhne – Monako je daňový ráj.

Kvitová tam má pronajatý apartmán, za který musí podle odhadů platit ročně minimálně milion korun. I tak je to pro grandslamovou vítězku výhodné. V Česku by musela ze svých příjmů srazit na dani z příjmu dalších 15 procent. Do Monaka ze stejných důvodů zamířili už dřív i jiní sportovci. Například Tomáš Berdych , Radek Štěpánek , či pilot formule 1 Lewis Hamilton .

Co si o Humlově pohledu na věc myslí šéf tenisového svazu Ivo Kaderka? "Pokud mluví něco o tom, že by měla opustit Českou republiku a někam se odstěhovat, tak to si myslím, že to je ten nejhorší příklad, jaký politik může lidem dávat,“ zastal se Kvitové v rádiu Impuls.

Pochopení nenašel poslanec ani jinde. „Pana Humla znám pouze jako školníka z Večerníčku Mach a Šebestová,“ reagoval pro Blesk mluvčí tenistky Karel Tejkal, který pokračoval: „Na to nebudeme reagovat a podporovat ho ve zviditelnění se. Na to ať si najde zajímavější téma.“