Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Reportáž z kotle Sparty: Pyro máme, ale nikdo ho nezapálí!

Autor: red

Všichni se báli průšvihu. Kdyby sparťanští fanoušci při čtvrtečním zápase Evropské ligy se Slovanem Bratislava (4:0) odpálili jakýkoliv oheň, UEFA by Letnou uzavřela. Přesto pyrotechnika v kotli byla, na rozkaz šéfa se ale ani nevytáhla!

Prohlídka před vstupem do sektoru nejradikálnějších domácích fanoušků probíhá zdánlivě důkladně. Lidé, kteří chtějí dovnitř pronést cokoliv zakázaného, však v pohodě uspějí.

Stačí schovat rachejtle, bengálské ohně, světlice či sprej o něco důkladněji (třeba do trenek) a »sekuriťáci« jsou při kontrole úplně bez šance.

Nepomohla ani zpřísněná bezpečnostní opatření, která vedení Sparty zavedla s ohledem na nedávné rozhodnutí UEFA. Ta klubu za řádění jejích příznivců před dvěma týdny v Bratislavě napařila pokutu (2,2 milionu korun) a hlavně jí podmínečně zavřela stadion. Pokud tedy přijde jakýkoliv fanouškovský prohřešek, Letná se minimálně na jeden zápas evropských pohárů promění v prázdný dům.

Před domácím utkáním se Slovanem tak visel ve vzduchu velký průšvih. V kotli Sparty bylo množství pyrotechniky a rozhodně ne jen pro okrasu. Jenže vše utnul šéf fanoušků vystupující pod přezdívkou »Kopr«, který těsně před výkopem celý sektor ztišil a pak hlasitě do megafonu spustil: „Dneska žádné pyro nebude! Nebudeme ho házet my, nebude ho házet nikdo jiný! Jinak by z toho pro nás byly velké problémy, tak to všichni respektujte, díky!“

A jak řekl, tak se stalo. Pyrotechniku nikdo ani nevytáhl. Poté se sice fandilo – jako obvykle i sprostě – což tito fanoušci proti rivalům jako je Slovan považují za »pochopitelné«. K žádnému excesu ale nedošlo. „Vítězství na hřišti i v hledišti,“ shrnul by to sparťanský záložník Lukáš Vácha...