Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Jde do tuhého. Policie začala rozmotávat případ Růžičkovy kauzy

Autor: pan

Ani deset dní před startem světového šampionátu v hokeji v Praze a Ostravě nemá trenér národního týmu Vladimír Růžička klid. Hospodářská kriminálka začala podle informací iDNES.cz předvolávat první svědky a řešit údajný půlmilionový úplatek, který měl kouč převzít od podnikatele Miroslava Palaščáka. Peníze měly trenéra přesvědčit, aby jeho syn dostal šanci v "A" týmu Slavie, který Růžička v té době trénoval. 

Celá kauza kolem lodivoda české reprezentace začala poté, kdy Miroslav Palaščák zveřejnil pomocí skryté kamery rozhovor s Růžičkou . Kouč na něm přiznává, že během let 2012 a 2013 převzal po 250 tisíci korunách.

Ty měly podle Palaščáka zajistit jeho synovi větší šanci prosadit se v prvním týmu Slavie. Ta však nikdy nepřišla. Růžička přijaté peníze, které později z účtu své manželky vrátil, vysvětluje jako sponzorský dar, ale protože neměl na celou transakci potřebné doklady, uložil peníze do trezoru jako půjčku. To Palaščák odmítá.

Růžičkova slova potvrzuje i bývalý předseda Slavie Tomáš Kotouč. Ano, je pravda, že mě o tom Vladimír Růžička tehdy informoval. Nevybavuji si, o jakou sumu šlo, myslím si, že o 500 tisíc korun," řekl pro deník Blesk.

Zprávy: Skytá kamera s Růžičkou a úplatky v hokeji? A komu dal Gott padáka?
Video se připravuje ...

Současný majitel dnes již prvoligové Slavie Vladimír Pitter se k celé kauze bývalého trenéra sešívaných odmítá vyjadřovat. "Ne, nikdo mě nepředvolal," říká.

Podle informací MF DNES chtějí kriminalisté předvolat bývalé manažery klubu. „Mohu potvrdit, že i v tomto případě probíhá standardní policejní postup a jsou zvány osoby, které mohou pomoci k objasnění případu,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Jedním z hlavních cílů vyšetřování je podle mluvčího zjistit, jakým způsobem dostává hokejová Slavia sponzorské dary a zda kouč Růžička o získaných finančních prostředcích opravdu řekl tehdejšímu vedení.