Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záhada maskotů na MS v hokeji: Proč Bob a Bobek neumí česky?

Autor: ps

Poskakují po tribunách, baví zaplněné arény v Praze i Ostravě při mistrovství světa v hokeji, ochotně pózují fanouškům. Jediné, co maskoti Bob a Bobek neumí, je mluvit. Proč? Nemají povoleno mluvit a nejsou to Češi!

V kostýmech se totiž skrývá partička Kanaďanů, kteří se najímají pro hokejové šampionáty už od roku 2008. Tentokrát jich ale muselo být dvakrát více než obvykle, poprvé v historii jsou totiž maskoty MS hned dvě postavy.

„V každé hale tak jsou čtyři lidé, kteří se v kostýmu střídají,“ objasňuje ředitelka komunikace organizačního výboru MS Martina Kučerová.

Vzhled králíkům »narýsoval« výtvarník Alex Dowis, který se po smrti legendárního kreslíře Vladimíra Jiránka (†74) věnuje replikám jeho díla. A byť maskotům »přidělil« docela objemný oblek, kanadští artisté jsou v něm jako doma. "Hodně se zapotí. Mají předem stanovený program, jsme s nimi ve spojení pomocí vysílaček," vysvětluje Marcel Voneš, hlavní produkční zápasů MS.

Po tribunách skáčou jako diví, neúnavně se vlní do rytmu hudby a vlastně se během zápasu zastaví jen tehdy, když se fotografují s fanoušky. Při pokusu o rozhovor ale odmítají hovořit jak s nimi, tak i s novináři. A hlavní důvod není ten, že neumí česky!

„Máme striktní interní pravidla, naši maskoti se dorozumívají jen pomocí gest. A nikdy nezveřejňují identitu, takže bez masky je neuvidíte,“ vysvětluje jejich manažer Cristian Lanouette.

Maskoti světového šampionátu Bob a Bobek rozehrávají při slavnostním zahájení
Maskoti světového šampionátu Bob a Bobek rozehrávají při slavnostním zahájení

Skákací boty

Jaktože Bob a Bobek nikdy nespadnou ani při těch nejnáročnějších eskapádách? Kromě toho, že jsou v kostýmech vynikající profesionálové, tkví tajemství i v jejich speciální obuvi!

Obrovské boty totiž mají speciální elastickou podrážku, díky níž se mohou artisté vysoko odrážet. A při dopadu zase udržet balanc i na úzké ploše, podobně jako při chození na laně!

Bob a Bobek baví diváky na MS. Nejsou to Češi a mají zakázáno mluvit
Video se připravuje ...