Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tenisová legenda Martina Navrátilová: Američankou je už 35 let!

Autor: as

To jubileum nejspíš ani neoslavila, i když ten den pro ni tolik znamenal. Konečně zase někam patřila, znovu se cítila bezpečně. Před 35 lety legendární česká tenistka Martina Navrátilová (59) obdržela americké občanství.

Zrovna je na dovolené v Thajsku a ani z exotického ráje nezapomíná na sociálních sítích ostře komentovat politické dění v Americe. Dřív ji štval prezident Bush , teď je celá šílená z prezidentského kandidáta Trumpa . „Má velmi podivný pohled na svět,“ kroutí hlavou rodačka z Řevnic.

Bála se Sibiře

Přitom Amerika jí poskytla azyl, když v 18 letech emigrovala z komunistického Československa. „Chtěli mi omezit cestování, bránili mi jet i na US Open. A bála jsem se, že mne budou nutit vstoupit do KSČ,“ přiznala, proč na podzim 1975 vstoupila do newyorské pobočky imigračního úřadu. Do měsíce dostala zelenou kartu opravňující k pobytu, ovšem na americké občanství si musela počkat dalších šest let.

Navrátilová s partnerkou Julií na párty i něco popily.
Navrátilová s partnerkou Julií na párty i něco popily.

Až 21. červenec 1981 byl pro ni vysvobozením. „Do té doby jsem si plánovala cesty tak, abych nelétala přes Rusko. Co kdybychom museli nouzově přistát v Moskvě? Poslali by mě na Sibiř,“ nepochybovala. S čerstvým americkým pasem v kapse se uklidnila a předvedla nejlepší sezony kariéry. V roce 1982 vyhrála 90 z 93 zápasů, o rok později 86 z 87!

Dvojí občanství

Dnes má dvojí občanství, toho českého se dočkala 9. ledna 2008. „Zase jsem hrdá Češka, jen s americkým pasem,“ usmála se. Kromě americké politiky tak může kritizovat i tu českou. „Komunisti jsou pořád v parlamentu, přitom tolika lidem zničili život. Jsem naštvaná, že lidi v Česku mají tak krátkou paměť,“ řekla.

Jak jde čas s Martinou Navrátilovou

1956 Narozena v Praze
1973 Poprvé navštívila Ameriku
1975 Emigrovala do USA
1981 Dostala americké občanství
1986 Poprvé se vrátila do Československa na Pohár federace
2008 získává zpět české občanství, ponechává si i americký pas