7. července 2016 • 04:10

Legenda žije! Federer úchvatným obratem překonal i Navrátilovou

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to jeden z jeho hlavních zápisů, Roger Federer na něj může být ale hodně pyšný. Podesáté v kariéře dokázal vyhrát zápas, v němž byl pozadu 0:2 na sety. A především udržel naživu sen o osmnáctém grandslamovém titulu. Ve čtvrtfinále Wimbledonu nakonec Federer slavil triumf nad Marinem Čiličem 6:7 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (9), 6:3 a překonal tak rekord legendární Martiny Navrátilové v počtu výher na grandslamech. Teď jich má Švýcar 307 a nebyl to zdaleka jediný rekordní zápis v tomto duelu.



„Odvrátit tři mečboly, jaké vítězství pro Rogera Federera ,“ napsala si na Twitter Navrátilová, když jí Švýcar připravil o rekord. A připsala poznámku: „Legenda žije!“

Na wimbledonském centkurtu ho svíral v kleštích Chorvat tlučící do tenisáků silou dřevorubce. „Dostal jedinou šanci na brejk a najednou jsem byl 0:2 dole, tak rychle to na trávě jde. Mohl jsem jen doufat, že úroveň jeho hry poklesne a budu mít i trochu štěstí,“ pravil Federer, jemuž se splnila obě přání.

I proto mohl zosnovat svůj největší comeback grandslamové kariéry. Ve čtvrté sadě se dostal za stavu 3:3 z manka 0:40 při svém podání, celkem v tomto dějství odvrátil tři mečboly. „Můj sen stále žije, ale Marina je mi líto. Je to jeden z nejhodnějších kluků na okruhu,“ prvail po 3 hodinách a 18 minutách vítězného boje brzy pětatřicetiletý Švýcar, nejstarší semifinalista Wimbledonu od roku 1974.

Roger Federer v akci
Roger Federer v akci

Kvůli problémům se zády letos vynechal Roland Garros a pochybovalo se, zda je v top formě. „Tenhle zápas mě mentálně pekelně povzbudí. Nohy mi šly stále dobře, záda vydržela,“ pochvaloval si příští soupeř Milose Raonice. Pokud i srážku s kanadským ranařem ustojí, postoupí Federer ve Wimbledonu třetí rok za sebou do finále.

Navíc by další výhrou překonal rekord Jimmyho Connorse v počtu vítězství v All England Clubu. Teď Federer vyrovnal metu 84 triumfů (oproti 10 porážkám, zatímco Connors má bilanci 84 - 18). Legendárního Američana vyrovnal Federer také v počtu semifinálových účastí - těch nyní oba mají 11.

I jeho velkolepý obrat ze stavu 0:2 na sety znamenal vyrovnání rekordu - s deseti třísetovými zvraty se teď dělí o první místo v žebříčku s Borisem Beckerem a Aaronem Kricksteinem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud