22. března 2016 • 10:30

Přestřelka! Djokovič mluvil o hormonech, Navrátilová ho setřela

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen Raymond Moore, nyní už bývalý ředitel turnaje v Indian Wells, se vyjádřil k problematice ženského tenisu. Nenásledoval ho nikdo menší než Novak Djokovič a taky se nevyjádřil zrovna předpisově. Nejlepší hráč světa se totiž pustil do vysvětlování aspektů okruhu WTA tak nešťastně, že do své teorie zapletl i hormony a „určité dny“ v jejich programech. A přisadil si: „Muži by měli brát víc.“



Novak Djokovič byl na Moorovy výroky o tom, že by tenistky měly být vděčny svým mužským kolegům a děkovat jim na kolenou za to, že z jejich éry mohou těžit, dotázán po svém drtivém vítězství ve finále v Indian Wells. Zrovna po zápase, v němž povolil Milosi Raonicovi jen dva gamy a vyhrál 6:2 a 6:0, se zasazoval o vyšší příjmy pro mužský tenis kvůli jeho vyšší atraktivitě.

„Ženy zasluhují respekt a obdiv za to, co dělají. Víme, že rovné odměny byly hlavním bodem tenisového světa v posledních sedmi, osmi letech. Chápu, kolik energie WTA a všichni její advokáti vložili do této snahy. Tleskám jim za to. Upřímně ano. Ženy bojovaly za to, co si zaslouží, a dostaly to,“ řekl Djokovič.

„Na druhou stranu mužský tenis, ATP, by měl bojovat o víc, protože čísla nám ukazují, že máme víc diváků na našich zápasech. To je, podle mého názoru, jeden z důvodů, proč bychom měli být placeni víc. Ale, víte, taky si nemůžeme stěžovat, protože v mužském tenise máme momentálně skvělé odměny,“ uvedl mimo jiné srbský suverén.

Pustil se ovšem i na daleko tenčí led než prize money. Na tiskové konferenci se věnoval taky delikátním otázkám ženského těla.

„Ženy obětují některé konkrétní časové úseky, obětují rodinný čas nebo dělají rozhodnutí, co se bude dít s jejich tělem, aby mohly hrát tenis. Vím, čím si fyzicky musí projít, a chápu, že jejich těla jsou výrazně jiná než mužská. Musí si projít mnoha věcmi, kterými my muži projít nemusíme, víte, hormony a různé věci, nemusíme chodit do detailů. Ženy ví, o čem mluvím,“ uvedl Djokovič.

Raymond Moore, šéf turnaje v Indian Wells, po finále žen s poraženou Serenou Williamsovou
Raymond Moore, šéf turnaje v Indian Wells, po finále žen s poraženou Serenou Williamsovou

Zatím se na jeho hlavu podobná kritika, jaké čelil Moore, nesnesla. Tenisový publicista Ben Rothensberg z New York Times označil výrok za „ne jeho nejlepší výkon“, své si ale přisadila i Martina Navrátilová.

„Novak Djokovič, tak jak ho mám hrozně ráda, tak evidentně nepochopil, že když hrají ženy a muži na kombinovaných turnajích, musí být zaplaceni stejně,“ prohlásila tenisová legenda a známá bojovnice za rovnoprávnost pohlaví. „Myslela jsem si, že tohle jsme vyřešili už dávno,“ dodala.

Nicméně další obří turnaj v Miami (a tím pádem pro zámořská média další velká šance kontroverzní výroky přetřásat s hvězdami mužského i ženského tenisu) právě odstartoval…

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud