Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Život Čáslavské (†74): Ničili ji komunisté, rodinná vražda ji dovedla do blázince

Autor: ps

Život nejlepší české sportovkyně, sedminásobné zlaté olympijské vítězky Věry Čáslavské (†74), byl jako noc a den. Sportovní úspěchy vystřídal boj s komunisty, kteří ji prohlásili za nepřítele lidu. Klid nenašla ani v okruhu rodiny. Nešťastné manželství s Josefem Odložilem ukončil po 19 letech rozvod. Rodinné rozepře vyvrcholily v roce 1993, kdy syn Martin otce zmlátil na diskotéce, Odložil svým zraněním podlehl.

Celých 74 let, kterých se Čáslavská dožila, se psala jedna velká kronika. Bylo jí 14 let, když se pustila na dráhu gymnastiky. Pracovala pod dohledem své slavné předchůdkyně Evy Bosákové, s níž trénovala tak tvrdě, že dosáhla výsledků neuvěřitelných rozměrů.

Olympijská bohyně

První medaile zacinkala v roce 1960, kdy na olympiádě v Římě získala v soutěži družstev stříbro. O čtyři roky později v Tokiu už si na krk pověsila tři zlaté a po pádu na bradlech ještě stříbrnou medaili. Fantastickou sportovní dráhu ukončila v roce 1968 na OH v Mexiku, které pro ni byly nejúspěšnějšími boji pod pěti kruhy v kariéře. Gymnastiku tam naprosto opanovala, za což hovořily čtyři zlata a dvě stříbra.

„V Mexiku skončila moje - v podstatě jednoduchá - sportovní cesta, pro mne osobně krásná a čímsi čistá. Jestliže pád z bradel v Tokiu byl mou malou osobní tragédií, pak vítězství v Mexiku nemohlo nic změnit na naší tragédii národní,“ prohlásila v reakci na invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Dnes by fenomenální představení Čáslavské zbouralo Staroměstské náměstí, ale ona se vrátila z Mexika a čekaly ji výslechy Státní bezpečnosti. I přes nátlak odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov. Upadla v nemilost a skončila jako uklízečka!

Věra Čáslavská podlehla zákeřné rakovině
Věra Čáslavská podlehla zákeřné rakovině

Už jako vdaná paní (na Hrách v Mexiku si vzala v metropolitní katedrále hlavního města Josefa Odložila) odjela s manželem a dětmi Radkou a Martinem právě do státu Střední Ameriky, kde se podíleli na růstu mladých talentů. Jenže manželství dostávalo trhliny, po 19 letech šla Čáslavská s Odložilem od sebe, následoval rozvod.

Vražda v rodině

Šťastný život nejslavnější české sportovkyně střídaly tvrdé pády. Jedním z největších byla násilná smrt v rodině. Psal se rok 1993. Na diskotéce v Domašově došlo k potyčce mezi Odložilem a synem Martinem, při níž utrpěl stříbrný olympijský mílař vážná zranění. Pár dnů po ataku Odložil starší zemřel.

Soudy případ dlouho řešily, nakonec Martinovi odkleply 4 roky ve vězení. Pobyt za mřížemi ovšem amnestií zrušil prezident Václav Havel. Tedy muž, pro něhož Čáslavská v 90. letech pracovala jako poradkyně.

Pražskou rodačkou zasáhla tragédie natolik, že ji museli hospitalizovat v psychiatrické léčebně. Stalo se tak v době, kdy působila na postu předsedkyně Českého olympijského výboru a zároveň byla členkou Mezinárodního olympijského výboru. Několik let poté žila v tichosti v domě s pečovatelskou službou. Až našla dost sil, vrátila se do běžného života.

Rakovina slinivky

V květnu 2015 se musela kvůli rakovině slinivky podrobit operaci, při které přišla o části pěti orgánů. Spolu se slinivkou odstranili lékaři i půlku jater, která mají svoji nezastupitelnou funkci při detoxikaci organismu. Dále o půlku žaludku, důležitého pro trávení, žlučník, který slouží jako rezervoár pro žluč, která do něj přitéká z jater, a také dvanácterník. Rok se s nemocí statečně prala, ale v teď létě se jí přitížilo a už ji nešlo zachránit.

„Nikdy jsem nebyla taková, jakou si mě lidé vysnili. Ale ti lidé, nebo celý národ mi dávali sílu, abych překonala únavu a strach. Nikdy jsem nebyla tak odvážná a sebevědomá, abych hledala sílu jen sama v sobě,“ řekla kdysi držitelka řady vyznamenání včetně státní Medaile Za zásluhy.