Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak platí sportovní kluby? Real, PSG i Chelsea propadly, nejvíce dává NBA

Autor: pod

V jakém klubu si vrcholový sportovec přijde v průměru na nejlepší plat? Podle obsáhlé studie odborného webu Sporting Intelligence je to v tuto chvíli tým NBA Cleveland Cavaliers. Ten dává svým hráčům v průměru skoro čtyři miliony korun týdně! Na čtvrtém místě pak figuruje první fotbalový klub, kterým je Manchester United. Před rokem to přitom bylo úplně jinak.

Ten posun je hodně zajímavý. Před rokem totiž v průměru svým hráčům vyplácel nejvíce fotbalový tým PSG, který si ve svém středu hýčkal kanonýra Zlatana Ibrahimovice. I z důvodu jeho odchodu ale francouzský tým ušetří a nyní je až na 35. místě.

Podobně je to u Realu Madrid, který přitom žádnou ze svých hlavních hvězd v létě nepustil a ještě naopak smlouvy prodlužoval. Přesto spadl z loňského 2. místa až na 34. pozici. A mohli bychom pokračovat.

Například Chelsea byla před rokem osmá, nyní je na 34. místě. Bayern Mnichov byl dokonce sedmý, teď je na 37. pozici. Spadl i bohatý Manchester City. Dva fotbalové kluby šly ale přece jen nahoru. Manchester United postoupil z šestého místa na čtvrté, čímž dokázal, že se rozhazování nebojí. Stejně jako momentálně pátá Barcelona.

NBA utrácí

Z letošního žebříčku je vidět, že největší platy mají momentálni hráči NBA. Kromě prvního Clevelandu najdeme v první desítce dalších pět týmů ze severoamerické basketbalové soutěže. Většina ze zástupců NBA byla přitom v minulém roce o poznání níž.

Například první Cleveland byl na 23. pozici, momentálně třetí LA Clippers pak na 18. místě. Basketbalové a fotbalové kluby doplňuje v první desítce jedna stálice - New York Yankees z MLB. Loni byl devátý, tentokrát dokonce druhý. A svým hráčům vyplácí v průměru 3,5 milionu korun týdně.

GALERIE | Podívejte se na prvních 10 týmů a kolik vyplácí hráčům

1. místo: Cleveland Cavaliers, průměrný plat hráče: 3,95 milionu korun
1. místo: Cleveland Cavaliers, průměrný plat hráče: 3,95 milionu korun

Na celý žebříček se můžete podívat ZDE>>>