Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kdo se stane Sportovcem roku? Hvězdy předvedly svá selfie

Autor: Martin Hašek

Účast na bále šampionů českého sportu opravdu není zadarmo. V nejlepší desítce tradiční ankety Sportovec roku, kterou pořádá Klub sportovních novinářů, je šest olympijských medailistů, vítězka biatlonového Světového poháru, dvojnásobná mistryně světa v rychlobruslení, finalistka tenisového US Open nebo nejlepší lezec světa. Řada z nominovaných poslala před slavnostním ceremoniálem svá selfie. Kdo bude novým králem českého sportu? To bude oznámeno na na slavnostním vyhlášení v pražském hotelu Hilton. Přímý přenos vysílá ČT1 od 21:40.

JEDNOTLIVCI

JOSEF DOSTÁL (rychlostní kanoistika)

CO DOKÁZAL:

Jeden z hrdinů Her v Riu de Janeiru se stal teprve čtvrtým sportovcem samostatného Česka, který získal na jedné olympiádě  dvě medaile. Dostál navázal na tenistku Janu Novotnou, kanoistu Martina Doktora a střelkyni Kateřinu Emmons . V Riu nejdřív vybojoval stříbro v singlu na 1000 metrů, kde ho ve finiši překonal jen Španěl Marcus Walz, jenž se svezl na jeho vlně. Potom pomohl k obhajobě bronzové olympijské medaile čtyřkajaku na 1000 metrů. Vousatá tvář víc než dvoumetrového kajakáře, který jezdí v na míru vyrobené lodi, se stala jedním ze symbolů olympijského úspěchu v Riu. Lidé si ho zapamatovali i díky tvrdému zvyku, kousání do tváří, aby ve vypjatých chvílích před cílem překonával bolest.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Po svém olympijském závodě ukázal na sochu Krista Spasitele na blízkém vrchu Corcovado a zakřičel: „Děkuju!“ Předtím se mu totiž zdálo, že k němu přišel sám Kristus a prohlásil: „Ty jsi teď vyvolený, na olympiádě zazáříš.“

CO ŘEKL:

„Bylo to až na krev. Jak jsem říkal, že do toho dám všechno, tak posledních dvě stě padesát metrů tváře hodně trpěly, a pak jsem v cíli plival krev.“

Rychlostní kanoista Josef DostálFoto iSport.cz


GABRIELA KOUKALOVÁ (biatlon)

CO DOKÁZALA:

Vládkyně biatlonového světového poháru a po šestadvaceti letech od vítězství Jiřiny Adamíčkové (dnes Pelcové) první Češka, která něčeho podobného dosáhla. V sezoně stanula jedenáctkrát na stupních vítězů (4x vyhrála), až na jedinou výjimku končila v závodech vždy v top 10 a vedle triumfu v celkovém pořadí brala i další tři malé křišťálové glóby v disciplíně sprintů, stíhacích závodů a závodů s hromadným startem. Během sezony minula jen 39 terčů ze 488 a patřila i k nejlepším střelkyním v seriálu. Kromě MS v Oslu získala pódiové umístění v každém podniku sezony a přispěla i k dalším třem pódiím ve štafetách. Logicky se stala vítězkou ankety Biatlonista roku 2016 a ještě víc se usídlila na postu nejlepší české biatlonistky historie.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Těch zase bylo. Zapomenutá hůlka na střelnici? Pozdní příchod na start závodu s hromadným startem v Ruhpoldingu (ten závod pak vyhrála)? Bronzové zacouvání do cíle v Canmore? Nebo heroické ždímání se a radost v Chanty Mansijsku? Těžko vybrat. Ona sama je přitahuje ve velkém.

CO ŘEKLA:

„Je mi ctí stát po boku takového nadsamce jako Martin Fourcade. Tedy takového biatlonového nadsamce.“

Návyk na vyčištění terčů si Gabriela Koukalová přenesla i do jídla...Foto Facebook.com/GabrielaKoukalova


LUKÁŠ KRPÁLEK (judo)

CO DOKÁZAL:

Sláva Františka Koudelky konečně vybledla, po letošní olympiádě v Riu není pochyb o tom, kdo je nejslavnějším judistou české historie. Byl to emotivní příběh, který měl velkou sílu. Krpálka provedla turnajem vzpomínka na vloni zesnulého kamaráda, reprezentanta Alexandra Jurečku. „Dneska budeme bojovat společně! Jdeme do toho, tak držte palce!“ napsal na svůj sportovní Facebook. Jurečkovu fotku měl pořád u sebe a nakonec ji vytáhl na stupních vítězů. V olympijském turnaji se Krpálek potkal s nejtěžším možným losem. V prvním kole zažil velké nervy, než otočil zápas s nepříjeným portugalským pořízkem Fonsekou, ve čtvrtfinále se pral s úřadujícím mistrem světa, Japoncem Hagou. V semifinále zdolal na zemi světovou jedničku, Francouze Mareta. Ve finále pak srovnal dosud negativní bilanci s Gasimovem s Ázerbájdžánu.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Čtyřiadvacet sekund před koncem olympijského finále Krpálek zahákl Ázerbájdžácni Gasimovovi nohu a poslal ho na záda. Ještě než soupeř dopadl, Krpálkovi se na tváři rozlil vítězný úsměv. „Doufal jsem, že nebude wazari, a nebudu se muset s ním zase handrkovat ještě dál,“ vysvětlil. Byl to ipon.

CO ŘEKL:

„Strašně jsem chtěl vyhrát pro mého kamaráda, co loni zahynul při potápění. Ještě před odjezdem do Ria jsem byl vyšlápnout na Lysou horu, kde má památník, rozloučil jsem se a slíbil, že medaili musím dovést. To byla moje povinnost. Byl tady se mnou. Jsem tak hrozně rád, že se to povedlo.“

Lukáš Krpálek se synem Antonínem.Foto Instagram


JAROSLAV KULHAVÝ (cyklistika)

CO DOKÁZAL:

Muž z oceli. Cyklistický fanatik, kterého nesmíte nikdy odepsat. Svou sílu všem demonstroval zase na OH v Riu, kde sice nastupoval do závodu v cross country coby úřadující mistr, ale stíhaný řadou zdravotních problémů. Ještě v březnu, půl roku před olympijskou výzvou se podrobil operaci zlomeného zápěstí, přesto čtyři měsíce na to vybojoval na MS v Novém Městě na Moravě stříbro a i později se na zrádných tratích v Deodoru držel svého rivala Nina Schürtera více jak polovinu závodu. Nakonec jeho úsilí paralyzovaly až žaludeční potíže, které ho ten den trápily a v posledních kolech mu aktuální mistr světa a vítěz SP odjel. Stříbro bylo přesto pro Kulhavého druhou medailí z druhé velké akce po sobě a jubilejní desátou medaili pro českou výpravu.

PAMÁTNÝ MOMENT:

To gesto v cíli. Vítězný Švýcar Nino Schurter na něj už sice čekal, ale když on vyjel poslední kopec do cílové rovinky, na ní na okamžik zavřel oči. Ruce spustil podél těla. A pomalu dojížděl. Nechal se oslavovat. Užíval si to. Stříbrná radost pro něj v tu chvíli byla jako zlato.

CO ŘEKL:

„Ještě v Tokiu bronz a mám kompletní sbírku. Pak už si jenom vyberu nějakou hezkou rakev a budu čekat, až to přijde.“

Biker Jaroslav KulhavýFoto iSport.cz


ADAM ONDRA (lezectví)

CO DOKÁZAL:

Pro kučeravého pavouka, který bývá často označován za nejlepšího lezce na světě, to byl fantastický rok. Nejdřív mu udělalo radost zařazení jeho sportu do olympijského programu pro Hry 2020 v Tokiu. V září v Paříži se stal podruhé v kariéře světovým šampionem v lezení na obtížnost a skončil druhý v boulderingu. V půlce listopadu pak jako třetí v dějinách vylezl strmou kilometrovou stěnu Dawn Wall na masivu El Capitan v yosemitském národním parku. Dosavadní rekord americké dvojice Kevin Jorgeson - Tommy Caldwell vylepšil téměř dvakrát, nahoru se dostal za pouhých 8 dní. V historii skalního lezení šlo o přelomový počin, Ondra se chce do Dawn Wall jednou vrátit a vylézt ji za jediný den.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Ve stěně Dawn Wall musel Ondra překonat dvaatřicet lanových délek, na dvou nejtěžších se zdržel několik dní. Délku číslo 14 překonal až na poosmé, podobně náročnou délku 15 málem vylezl napoprvé, ale z posledního kroku spadl. Ještě ten večer se ale rozhodl pokus zopakovat a uspěl. Cestu vzhůru byla volná.

CO ŘEKL:

„Je to trošku jiné, než když vítězím na závodech, kde je jenom jedna cesta a v momentě, kdy dosáhnete posledního chytu, je tam obrovská radost, která proudí do žil. Tady byla radost ředěná. Každou délkou jsem se dostával výš a výš a uvědomoval jsem si, že úspěch je blíž a blíž.“

Český sportovní lezec Adam Ondra přelezl jako třetí člověk na světě patrně nejtěžší vícedélkovou cestu světa Dawn WallFoto ČTK


KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (tenis)

CO DOKÁZALA:

Nejdřív rozčeřila veřejné mínění, když se vzdala účasti na olympiádě v Riu. Na následujícím americkém turné si ale vybojovala velmi hodnotné odpustky. Nejdřív vyhrála velký turnaj v Cincinnati, kde porazila světovou trojku Garbiñe Muguruzaovou a ve finále vyřídila i dvojku Angelique Kerberovou. Na US Open ve skvělých výkonech pokračovala a cestou do svého prvního grandslamového finále porazila obě sestry Williamsovy . Až v boji o titul prohrála s Kerberovou. Plíšková také vyhrála turnaj v Nottinghamu, poprvé v kariéře si zahrála na Turnaji mistryň. V průběhu roku vystoupala až na páté místo světového žebříčku, končí jako světová šestka. Výrazně také přispěla k dalšímu vítězství fedcupového týmu.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Serena Williamsová poslala své druhé podání do autu a Karolína Plíšková nevěřícně zvedla ruce nad hlavu. Na US Open se právě dostala do svého prvního grandslamového finále a navíc pomohla svou soupeřkou sesadit z pozice světové jedničky, kde trůnila 186 týdnů.

CO ŘEKLA:

„Nevím, jak bych si v Riu vedla, ale určitě bych byla unavená jako ostatní. Pro ty nebylo jednoduché, aby se sem vůbec po složitých přeletech dostaly, muselo se to na nich podepsat. Jsem šťastná, že jsem se rozhodla jinak. Vyplatilo se to.“ (po vítězství v Cincinnati)

Karolína Plíšková hraje o první bod s MladenovicovouFoto Pavel Mazáč (Sport)


JIŘÍ PRSKAVEC (vodní slalom)

CO DOKÁZAL:

Další z kajakářů (po Štěpánce Hilgertové a Vavřinci Hradilkovi), který si vypádloval olympijskou medaili. A ačkoliv to byla „až“ ta bronzová, měla velkou cenu. Díky Prskavcovi totiž mohli čeští fanoušci během Her v Riu poprvé jásat. Předtím už to párkrát vypadalo na medaili, ale pokaždé byla jen bramborová. A ani u Prskavce nebylo hned jasné, že medaili bude mít. Po své jízdě byl totiž  třetí a na startu čekal ještě Slovák Jakub Grigar. Pořádná nálož nervů pro českého fanouška. Ale s dobrým koncem. A třiadvacetiletý mladík slibuje, že v Tokiu 2020 to taky bude jízda.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Ve chvíli, kdy dojel do cíle, bouchnul zklamaně do lodi a litoval jednoho šťouchu. Pak už Prskavec jen čekal, jak dojede Jakub Grigar. Ten jízdu zkazil a Prskavec mohl slavit. A nejen on. Přiběhnul za ním i jeho otec a trenér, lehnul si na betonový břeh, podal mu ruku a poplácal ho po zádech. „Při tom bylo vidět, že brečí,“ popisoval Prskavec mladší.

CO ŘEKL:

„Kdybych byl čtvrtý, strašně by to mrzelo. Ale říkal jsem si, že si tu bronzku fakt zasloužím a že mi to asi vyjde.“

Kajakář Jiří Prskavec se víc než o stromeček zajímá o krabici s cukrovím.Foto Instagram


MARTINA SÁBLÍKOVÁ (rychlobruslení)

CO DOKÁZALA:

Nezastavitelná mašina nezpomalila ani letos. A na rychlobruslařských oválech zase vyhrávala, co se dalo. Podesáté v řadě vládla ve Světovém poháru na dlouhých tratích a do toho triumfovala i na MS ve víceboji nebo na tratích 3000 a 5000 metrů. Neporazitelná přitom zůstala i na prahu nové sezony (před ní stanovila nový rekord dráhy v Inzellu), kdy na dlouhých distancích vládla i v Charbinu, Naganu, Astaně a Heerenvenu. Jediné nepovedené vystoupení zažila jen na OH v Riu, kde nakonec nemohla startovat v cyklistické časovce, neboť nesplnila platné regule UCI. Předchozí domněnky, že si kvalifikaci vyjela 12. místem na MS v Richmondu, byly mylné a Sáblíkovou nespasila ani právní bitva v samotném dějišti her, kam dorazila osobně zabojovat. Arbitráž stejně nakonec řekla: „Ne.“

PAMÁTNÝ MOMENT:

Válečnice každým coulem. Osobnost, která se nikdy nevzdává. Tuhle tvář ukazovala nejen celou sezonu na ledu, ale i Riu, kde nalíčená a v kostýmku vysvětlovala před arbitráží několik minut, proč by měla startovat. Administrativní faux pas ji sice nakonec porazilo. Ale nezlomilo.

CO ŘEKLA:

„Myslím, že druhá strana chybu nikdy nepřizná.“

Martina Sáblíková se dlouho připravovala v Riu na olympijskou časovku, do ní jí ale nepustila ani arbitráž CASFoto http://www.martina-sablikova.com/


BARBORA ŠPOTÁKOVÁ (hod oštěpem)

CO DOKÁZALA:

Bronz s příchutí zlata. Tak zhodnotila dvojnásobná olympijská vítězka svou třetí medaili zpod pěti kruhů. Původně chtěla tři zlata, stejně jako její bývalý trenér a vzor Jan Železný . Po jarní zlomenině nohy, kdy to nejprve vypadalo, že má po sezoně, ale byla i za třetí místo vděčná tak, že křepčila, jako kdyby vyhrála ona. A taky vyhrála. Morálně. Dokázala totiž sobě i těm, kteří o ní po nevydařeném mistrovství Evropy pochybovali, že stále dokáže velké věci. Přitom nešlo vůbec o lehký závod, s podmínkami se praly všechny závodnice, Polka Maria Andrejczyková hodila o pouhé dva centimetry méně než Špotáková !

PAMÁTNÝ MOMENT:

Plyšák Pída. Talisman, kterého na olympiádu do Ria půjčil Špotákové její tříletý syn Janek. Ten podle ní také stojí nejen za jejím úspěchem. Jak oštěpařka nadšeně líčila, Pída nepomáhal k lepším výkonům, ale čaroval spíš proti soupeřkám. V jejím případě velmi dobrá práce, Pído.

CO ŘEKLA:

„Tak jsme třetí no a cooo, no a cooo, no a cooo-o!“

Oštěpařka Barbora ŠpotákováFoto iSport.cz


ONDŘEJ SYNEK (veslování)

CO DOKÁZAL:

Stal se šestým českým sportovcem historie, který získal medaili na třetí olympiádě. V Riu de Janeiru cílil na zlato, musel se ale sklonit před výkony Novozélanďana Drysdalea a Chorvata Martina. Olympijskou sezonu vážně poznamenalo zjištění lékařů, že několik let jezdil se zlomeným čtvrtým obratlem. Synek musel hlavně v tréninku zápolit s velkými bolestmi. Na světových šampionátech v olympijském cyklu neporažený bojovník přesto chtěl závodit o zlato, po dvou stříbrech se ale musel spokojit s bronzem. Za čtyři roky v Tokiu si chce dát další pokus.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Novozélanďan Mahé Drysdale se v souboji s Chorvatem Damirem Martinem vydal ze všech sil a těsně po finále ležel na molu jako ta největší troska. Synek se k němu, stejně jako na minulých Hrách v Londýně, sklonil a svému životnímu rivalovi pogratuloval k vítězství.

CO ŘEKL:

„Od té doby, co umřela Věra Čáslavská , se to ve mně zlomilo asi nejvíc. Uvědomil jsem si, že ona měla v Tokiu svoji úspěšnou olympiádu. Zlomilo se to ve mně, nakoplo mě, že by to bylo hezké tam odjet a bojovat třeba ještě o další medaile.“

Skifař Ondřej SynekFoto iSport.cz

KOLEKTIVY

ŠTAFETA BIATLONISTEK

CO DOKÁZALA:

Vyměnila jednu členku (Jitku Landovou), ale i tak do posledního závodu útočila v sezoně 2015/16 na malý křišťálový globus. Co závod, to Eva Puskarčíková , Gabriela Koukalová , Veronika Vítková a nově Lucie Charvátová usilovaly o úspěch v ženské biatlonové štafetě. V Presque Isle vyhrály, v Anterselvě skončily druhé… a na bedně mohly být o dost častěji nebýt právě střeleckých kolapsů Charvátové, která v pěti závodech nakroužila devět trestných kol. „Až se ale trefí, bude to pecka,“ hájila ji Gabriela Koukalová a poukazovala na její rychlý běh.

PAMÁTNÝ MOMENT:

V americké pustině padla tma, když se v cílové rovině vynořila Veronika Vítková a jako finišmanka štafety si ještě plácla s trenérem Vítkem. S takřka půlminutovým trhákem dojela první v podniku, jenž byl terčem kritiky pro slabé zázemí. Spolu pak slavily s tejpy pod očima jako Zorro – mstitelky.

CO ŘEKLY:

„Je fajn, že se tu pokusili vytvořit romantickou atmosféru. Mně se to líbilo a vzpomněla jsem si na svého přítele. S vínkem by to jen bylo lepší,“

(Gabriela Koukalová, tehdy ještě Soukalová po vítězství v Presque Isle, kde se dojíždělo kvůli nedostatku světel ve tmě.)

Biatlonistky Veronika Vítková a Eva PuskarčíkováFoto iSport.cz

Biatlonistka Lucie CharvátováFoto iSport.cz


FEDCUPOVÝ TÝM

CO DOKÁZAL:

Tenistky zkompletovaly hattrick triumfů ve Fed Cupu, čímž napodobily slavný československý výběr v čele s Hanou Mandlíkovou a Helenou Sukovou z let 1983 až 1985. Naposledy vybojovaly hattrick Španělky před 21 lety. K pátému vítězství za posledních šest došly po krušné cestě bez Lucie Šafářové a bez jediného úspěšného zářezu Petry Kvitové . Navíc hrály všechny zápasy venku a všechny zápasy rozhodla až závěrečná čtyřhra. Ve čtvrtfinále v Rumunsku proti Češkám stála Simone Halepová, v semifinále ve Švýcarsku Martina Hingisová. Ve finále ve Francii vydřela Karolína Plíšková první bod proti Kristině Mladenovicové po čtyřhodinové bitvě a vítězství 16:14 v pátém setu.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Po únavných třiadvaceti hrách rozhodujícího třetího setu úvodního finálového mače s Francouzkou Mladenovicovou se Karolína Plíšková dostala do kritické situace, po prohraném servisu prohrávala 11:12. V následujícím gamu ale dovolila soupeřce jediný fifteen, vzala si podání zpět a zápas vyhrála.

CO ŘEKLI:

„Mečbol byl trošičku déjà-vu, protože takhle to Karolína zakončila i minulý rok.“

( Barbora Strýcová po rozhodující čtyřhře ve finále)

Kapitán Petr Pála a jeho čtyřka pro finále Fed Cupu: Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Lucie Hradecká a Petra Kvitová na slavnostním banketu ve ŠtrasburkuFoto Česká sportovní/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)


ČTYŘKAJAK

CO DOKÁZALI:

Posádka čtyřkajaku na 1000 metrů Daniel Havel, Lukáš Trefil , Josef Dostál a Jan Štěrba unikátně vydržela bez změny od poslední bronzové olympiády v Londýně a v Riu svůj kousek zopakovala. A to i přesto, že háček Daniel Havel kvůli žaludečním problémům pár dní před startem značně zeslábl a hrozilo, že vůbec nebude na startu. Nakonec do závodu nastoupil a tým vybojoval bronz za vítěznými Němci, jen 132 setin sekundy za stříbrnými Slováky. Další budoucnost posádky je zatím nejasná. Mezinárodní federace stále nerozhodla, jestli se dál bude jezdit na kilometru, nebo jen na poloviční trati.

PAMÁTNÝ MOMENT:

Celé odpoledne před ranním startem olympijské rozjížďky háček Daniel Havel probrečel kvůli váhání, jestli po žaludečních problémech jít do boje, nebo svoje místo přepustit. Druhý den se stísněná nálada změnila v euforii, český čtyřkajak vyhrál rozjížďku v nejlepším čase dne a získal naději pro finále.

CO ŘEKLI:

„Byl to ohromný zážitek. Mělo to náboj i příběh s Danem, jak zabojoval a zázračně se z toho dostal. Že jsme se podrželi jako parta.“ (Jan Štěrba)

Češi to dokázali! Třetí bronzová pro Česko, celkově sedmá medaileFoto Michal Beránek (Sport)