Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

Legendární hokejista prozradil, jak pašoval valuty. Parťáky svlékali!

Autor: pv

Byli vynalézaví na ledě, ale i v běžném životě. Hokejová legenda padesátých, šedesátých a sedmdesátých let Jozef Golonka (79) prozradil, jak pašoval se spoluhráči peníze, když vyráželi z Československa na turnaje v „kapitalistických“ zemích.

Když už se jednou za čas dostali za železnou oponu, chtěli si na dobře zásobeném západě něco pořídit i pro sebe a své rodiny. Jenže za komunismu, když už se někdo výjimečně dostal za hranice, mohl mít u sebe jen malé množství cizí měny.

Golonka už situaci předal advokátovi.
Golonka už situaci předal advokátovi.

Proto se valuty pašovaly přes celní kontrolu, ale ne vždy úspěšně. „Méně vynalézavým lidem peníze sebrali. Spoluhráč Dučaj si dal valuty do bot. Nedomanský do slipů. Oba svlékli a peníze museli odevzdat,“ vzpomínal Golonka pro pluska.sk na dnes už úsměvné historky.

Sám vymyslel fintu, kterou celníci neodhalili, přestože jednou měl hodně namále. „Peníze jsem strčil do rukojeti, do které jsem navrtal díru. Málem jsem omdlel, když jeden z celníků chtěl mojí hokejku a vedoucí mužstva mu ji šel dát. Vyběhl jsem z autobusu a křičel, že to je hokejka, kterou dávám góly, ať mi ji neberou a dal jsem mu jinou,“ prozradil stříbrný olympijský medailista z Grenoblu 1968.