Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Drsné obvinění Koukalové: Kvůli bulimii či anorexii skončily čtyři biatlonistky!

Autor: zal

Deset let trpěla anorexií a bulimií a nikdo si toho z biatlonového týmu nevšiml. A to s trenéry Gabriela Koukalová trávila podstatnou část roku. Jak sama ale říká, nebyla v mančaftu jediná, kdo trpěl poruchou příjmu potravy.

„V několika posledních letech skončily čtyři holky, které si prošly anorexií nebo bulimií. Byly totálně vyšťavené a už to nemohly vydržet,“ tvrdí Gabriela v Magazínu MF Dnes a naznačuje, že problém může být systematický.

Konkrétní však není a rychlý pohled do výsledkových listin ukáže, že z nich během sedmi let zmizely třeba reprezentantky Jitka Landová, Kristýna Černá, Barbora Tomešová či Lenka Šlechtová (to ovšem neznamená, že myslela právě je).

Přišly jsme o zážitek, mrzí bronzové Češky. Landová dnes učí na škole
Přišly jsme o zážitek, mrzí bronzové Češky. Landová dnes učí na škole

„Všechny holky, o nichž vím, že tak skončily, se shodují, že měly pocit, jak jim trenéři neustále pohledem rentgenují talíře,“ přiznává Koukalová velký tlak v rámci týmu. A také nepochopení kouče Rybáře a manažera Hamzy.

„Když jsem začala jíst správně, následkem jo-jo efektu přibrala a měla horší výsledky, (Jiří Hamza) dokonce řekl, jestli bych se nemohla vrátit k tomu, co bylo. Asi jim nikdy nedošlo, jak vážné problémy jsem měla,“ svěřila se v knize Jiná.

Tam také pochybuje nad zdravotnickým zabezpečením výběru. „Vždycky jsem měla pocit, že se u nás na zdraví v týmu trochu kašle. Máme sice doktora Láďu Dobeše, nedám na něj dopustit, je to skvělý chlap, ale plastický chirurg. Když máme špatný krevní obraz, často řekne něco ve stylu: To nic není, dej si večer panáka,“ tvrdí Gábina.