Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nevěřil jsem, že přežije! Cyklista Štybar o děsivých pádech parťáků

Autor: pet

Během deseti dnů v něm dvakrát pořádně hrklo. Cyklista Zdeněk Štybar (34) málem přišel o dva kamarády a týmové kolegy Fabia Jakobsena (23) a Remca Evenepoela (20).

Nejprve český jezdec týmu Deceuninck-Quick-Step 5. srpna viděl, jak při závodu Kolem Polska byl Jakobsen natlačen v rychlosti přes 80 km/h do bariéry Groenewegenem. Štybarova parťáka museli oživovat, podrobil se pětihodinové operaci, měl poškozenou průdušnici a zlomeniny v obličeji.

„Můžeme mluvit o obrovském štěstí. Když jsem viděl Fabiův pád, byl jsem na tom hodně špatně. Moc jsem nevěřil, že to přežije. Byla to chyba soupeře, nedodržel linii, měl jet rovně. Ten sprint však byl hrozně rychlý, možná nejrychlejší v celé sezoně,“ povídal Štybar.

Už 15. srpna přišla další rána. V závodě Kolem Lombardie narazil Evenepoel do zídky na kamenném mostě, přeletěl přes řídítka a zřítil se do rokle plné stromů. Jako zázrakem má »pouze« zlomenou pánev a poškozené plíce.

Cyklista Zdeněk Štybar
Cyklista Zdeněk Štybar

„Viděl jsem tam u zídky malé kolo, takže mi bylo jasné, že to byl on. Zrovna jsme se přemisťovali na závod Kolem Valonska, takže atmosféra v týmu byla hodně špatná. Když během několika dnů málem ztratíte dva kamarády, nemáte dobrý pocit,“ líčil Štybar.

On sám má podobně špatnou zkušenost za sebou. V roce 2014 na Eneco Tour spadl v cílové rovince a výsledkem byly tři vyražené zuby a rozbitý obličej. Štybar pak upozorňoval na nedostatečné zabezpečení závodů. „Rezerva na zlepšení je pořád, stále se na tom musí pracovat,“ přemítal.