Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prokletý klub! Úmrtí Miloše Říhy (†61)... Další z řady pardubických tragédií

Autor: tad

Kdy tohle skončí? Jako by hokejové Pardubice obcházela zubatá s kosou. Hráče, funkcionáře a po smrti Miloše Říhy i trenéry spojené s východočeským klubem stíhá jedna tragédie za druhou.

Psal se duben roku 2007. Tým s půlkou koně ve znaku právě v šestém finále extraligy podlehl Spartě 2:0 a finále nezvládl. Sen o obhajobě titulu se rozplynul, pardubičtí přesto stříbro brali. Ve městě je vítaly davy fanoušků, hráči v noci slavili na domácím ledě.

S cenou útěchy se mazlili generální manažer Zbyněk Kusý, trenér Miloš Říha, obránce Martin Čech a útočník Miroslav Hlinka, stříbrná medaile patřila také brankáři Adamu Svobodovi, který v říjnu odešel do Slavie.

O 13 a půl let později nikdo ze zmíněné pětice nezůstal mezi živými. Jaké hrůzy se pardubickým hrdinům přihodily?

Martin Čech (†31)

6. září 2007 si při dopravní nehodě přerazil vaz

Reprezentační bek s manželkou Alenou vychovával dceru Viktorku a těšil se na další přírůstek. Spěchal z tréninku, hustě pršelo, auto mělo sjeté gumy a domů do Havlíčkova Brodu nedojel. „Počkejte na mě, dorazím později,“ vzkázal »Čenda« ženě. Jenomže už nikdy nepřijel, po smyku si srazil vaz. „Neuvěřitelně nás to zasáhlo,“ plakal trenér Říha.

Miroslav Hlinka (†42)

14. září 2014 se oběsil na balkóně hotelu

Slovenský mistr světa s devíti starty za ČR doplatil na neutěšenou rodinnou situaci. Manželku Mirku bil, ta na něj podala trestní oznámení a manželství po 20 letech zkrachovalo. Pardubickému kapitánovi se nevydařil nový vztah, bojoval s nedostatkem financí a vše se rozhodl řešit fatálně. Hlinka po sobě zanechal syna Michala a dceru Vanessu.

Zbyněk Kusý (†49)

18. listopadu 2015 mu selhalo srdce

Coby manažer nároďáku byl u zlaté éry českého hokeje, s Pardubicemi třikrát vyhrál ligu. Jeho pracovní tempo bylo zběsilé a v roce 2004 zkolaboval přímo na stadionu. „Bylo mi 37, v životě mě nenapadlo, že v tomhle věku můžu mít zdravotní trable,“ vyprávěl. Od té doby se hlídal, chodil na prohlídky, pečovala o něj přítelkyně. Bohužel marně.

Adam Svoboda (†41)

7. května 2019 se oběsil ve svém domě

Krutá zpráva o dobrovolném odchodu zdánlivě věčného smíška šokovala. Svoboda opustil manželku Petru a syna Adama, oběšením se rozhodl řešit svoje trable. Loni v lednu boural pod vlivem, nadýchal 1,8 promile a Pardubice ho vyhodily z pozice trenéra brankářů. Propadal depresím, nevěděl, co dál. A rozhodl se pro nejhorší možnou variantu.

Miloš Říha (†61)

1. září 2020 zemřel na selhání orgánů

Pardubice mu byly souzené, trénoval je hned pětkrát, o šestém návratu jednal neúspěšně letos na jaře. „Ví se, že tenhle klub je mojí srdeční záležitostí,“ netajil se Říha. Dvě extraligová stříbra už nikdy nevylepší, v úterý zemřel v pražském IKEMu. „Odešel jeden z velkých hokejových trenérů,“ rozloučil se za klub člen představenstva Dušan Salfický.

Miloš Říha v pardubických barvách
Miloš Říha v pardubických barvách