Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Maradonův život plný neřestí. Ke dnu ho stáhly drogy a alkohol!

Autor: ama

Fotbalový génius, bohém, ale také šílenec, který se snadno chytil do životních pastí. Alkoholu a drogám neříkal ne. Naopak. Neřestem fotbalový bůh Diego Maradona (†60), jenž ve středu skonal po slehání srdce, snadno propadal. Kokain býval nedílnou součástí jeho bouřlivého já.

„Kdo ho viděl hrát, musel ho milovat. Kdo ho viděl žít, musel nad ním plakat,“ říkal o Argentinci legendární Pelé. Ta slova vystihují všechno. Až příliš známé jsou Diegovy večírky, nevěry, další ohromné skandály a právě závislost na droze bohatých, které jeho fotbalovou genialitu dokázaly pošlapat.

Kariéra výjimečného Argentince se poprvé výrazně zatřásla až v roce 1991. Tehdy byl kvůli nálezu kokainu v těle v Itálii potrestán více než ročním zákazem startu. Ještě v tom roce byl dokonce odsouzen za přechovávání drog. Daňové úniky a střelba po novinářích proti tomu vypadaly jako maličkosti. Mafiánské sklony neměl náhodou, sám se - zejména během angažmá v milované Neapoli - ochotně stýkal s lidmi pochybné pověsti.

Drogy mu na začátku devadesátých let definitivně zničily kariéru. V roce 1994 měl přímo během mistrovství světa v USA pozitivní dopingový nález. I když kariéru ukončil až tři roky poté, právě na světovém šampionátu o něm i ti nejvěrnější fanoušci ztratili iluze.

Diego Maradona nedodržoval přísně životosprávu
Diego Maradona nedodržoval přísně životosprávu

Bujarý život a konec s pohybem u Maradony znamenaly ohromný nárůst jeho váhy. První problémy s tím spojené se dostavily rychle. Na jednotce intenzivní péče byl častěji, než je zdrávo. Srdce náročný životní styl nezvládalo, žaludek také ne. Závislosti na milovaném kokainu se údajně nikdy nezbavil.

A když se mu nedávno výrazně přitížilo, začal o něj mít strach celý svět. Bojoval totiž znovu s vážnými zdravotními problémy. Začátkem listopadu se musel podrobit náhlé operaci kvůli krvácení do mozku a po propuštění z nemocnice před dvěma týdny měl nastoupit odvykací kúru kvůli dlouhodobé závislosti na alkoholu.

Místo uzdravení ale přišla smrt...