Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výsledky pitvy legendárního Maradony (†60): Tohle čekal málokdo!

Autor: ris

Napjatě očekávané výsledky pitvy fotbalového boha Diega Maradony (†60), který zemřel po srdečním kolapsu 25. listopadu, jsou známy. Patologové v jeho krvi neobjevili žádné stopy ilegálních drog či alkoholu! Co naopak zjistili je, že slavný Argentinec trpěl vážnými zdravotními problémy.

Maradona, znám svým neřestným přístupem k životu, měl podle pitvy vážné komplikace se srdcem, játry a ledvinami. V těle mu kolovala směs prášků na předpis, které odpovídaly jeho léčbě po operaci krevní sraženiny v mozku, jež podstoupil jen pár dnů před smrtí.

Třeba kvetiapin. Ten se využívá k utlumení poruch nálad včetně deprese či schizofrenie. Nebo mysl uklidňující venlafaxin. A taky levitiracetam - snižuje počet epileptických záchvatů. Mohl takový mix stát za nečekaným úmrtím mistrem světa z roku 1986? Podle testů pro to neexistují prokazatelné důkazy.

Mnohem pravděpodobnější je, že smrt způsobil Maradonův zbídačený zdravotní stav. Toxikologická vyšetření u něj odhalila cirhózu jater, akutní poruchu ledvin, onemocnění koronárních tepen i fibrózu myokardu. Jeho srdce vážilo 503 gramů, dvojnásobek běžné váhy muže jeho věku.

Tamní státní zastupitelství vyšetřuje, zda nebyl Diego obětí trestného činu. Terčem policejní šťáry se stala kancelář Maradonova operatéra Leopolda Luqueho. Při razii mu sebrali počítač i mobilní telefon.

Nezvané návštěvy se dočkala rovněž psychiatrička Augustina Cosachovová a minulý týden i Maxmilian Trimarchi, bratr hráčova účetního Andrey, který byl údajně v domě, když hvězda umírala.

Diego Maradona na MS 2006
Diego Maradona na MS 2006