Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Živila se jako uklízečka, proč neměla děti? S Fuchsovou (†55) se osud nemazlil!

Autor: ama

Její život vyhasnul o víkendu, kdy prohrála nerovný boj s rakovinou. Zpráva o smrti bývalé vynikající atletky Helena Fuchsová (†55) zarmoutila nejen české sportovce. Každý, kdo se s ní setkal, musel nasát její nekonečnou pozitivní energii, kterou proslula nehledě na to, že se s ní osud úplně nemazlil.

Sbírala medaile na velkých akcích, v dobách největší slávy se o ní hodně psalo. Že by se jí z toho zatočila hlava? Ale jděte. Helenka, jak ji blízcí říkali, byla skromná žena, která se neštítila ani obyčejných prací, aby se uživila.

Jako teenagerka dělala pošťačku. „Řidiči chtěli jezdit se mnou, protože jsem běhala rychle do schodů a už v poledne jsme měli padla. Ostatní sloužili až třeba do tří,“ smála se v rozhovoru pro Lidovky.cz rámci rubriky Šampioni po letech. Poté přišly úspěšné roky s atletikou, aby po konci kariéry přišel tvrdý dopad na zem.

Bývalá úspěšná atletka Helena Fuchsová
Bývalá úspěšná atletka Helena Fuchsová

Zástupci ministerstva vnitra, pod které jako atletka patřila, ji okamžitě odebrali byt. „Investovala jsem do vybavení drtivou většinu z vydělaných peněz. Všichni zaměstnanci vnitra v přidělených bytech zůstávali, nebo si je maximálně odkoupili,“ kroutila hlavou. A navrch dostala práci uklízečky. S partnerem živořili, ona dostávala jen třítisícovou podporu. „Třeba jsme jedli týden jenom brambory, abychom mohli odvézt syna mého druhého a nynějšího manžela na trénink,“ dodala v době, kdy slavila padesátiny. Smířená s tím, že i vinou životních stresů nemohla sama otěhotnět.

Pak se na ni ovšem usmálo štěstí a mohla si pořídit alespoň masírovací a terapeutickou praxi a kromě toho jako kondiční trenérka vedla budoucí mistryni světa v atletice Zuzanu Hejnovou, hokejisty Slavie nebo tenistku Kateřinu Siniakovou. Pečovala i o rozhodčí během mistrovství světa v hokeji. Na zákeřnou rakovinu ale energická a usměvavá Helenka už nevyzrála.