Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tragédie na Mont Blancu. Při závodě tam zemřel český běžec!

Autor: ČTK, ris

Český běžec se v noci na středu vážně zranil při závodě na nejvyšší alpské hoře Mont Blanc. Vrtulníkem ho transportovali do nemocnice, kde i přes maximální péči lékařů zemřel. Bylo mu pětatřicet let. Smutnou zprávu potvrdili organizátoři závodu Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) na sociálních sítích.  

„Se zármutkem oznamujeme, že ve středu po těžkém pádu podlehl vážným zraněním běžec z České republiky,“ prohlásil organizační tým s tím, že se jedná o první úmrtí v devatenáctileté historii oblíbeného podniku.   

Závodníkovo jméno pořadatelé nezveřejnili. Nehoda se odehrála na francouzské straně v departementu Horní Savojsko asi 25 minut po půlnoci. Muž spadl na 62. kilometru při sestupu v průsmyku Pralognan.

„Jedná se o náročný úsek trati,“ uvedl přispěvatel magazínu Trail Runner Doug Mayer, který žije v oblasti Chamonix. „Právě jste nastoupali 2000 metrů z  deseti kilometrů, pak se musíte držet řetězů na opačné straně. Přímo tady mají vždy záchrannou skupinu. Je to nejtechničtější úsek závodu,“ dodal.

Záchranáři zasáhli okamžitě. Muže poté převezla do nemocnice helikoptéra. Závod byl přerušen. Jeho účastníci, kteří ještě neprošli průsmykem, mají sestoupit do vesnice Bourg Saint-Maurice.

Ultramaraton by měl pokračovat jen pro běžce, kteří již mají průsmyk za sebou.

Nejvyšší hora Evropy Mont Blanc
Nejvyšší hora Evropy Mont Blanc