Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odporná vražda mladé nadějné volejbalistky: Tálibán jí sťal hlavu!

Autor: ptr

Usekli jí hlavu! Neuvěřitelná krutost na mladé dívce se odehrála v Kábulu už před několika týdny. Vše ovšem vyplulo na povrch až nyní, když se na internet dostaly fotografie. Rodina i přátelé mladé dívky byli donuceni k mlčení výhružkami Tálibánu.

Mahjabin Hakimiová byla nadějnou sportovkyní, která do letošního srpna hrála za Kábulský městský volejbalový klub. Po násilném převzetí moci hnutím Tálibán se jí podle trenéra jako jedné z dvou hráček tohoto týmu nepodařilo uniknout z rodné země. Přísná pravidla nastolená vládnoucím hnutím nedovolují ženám sportovat, vzdělávat se a dokonce ani pracovat. Ty, které se nařízením vzepřou, riskují mučení a smrt.

Po rozšíření zprávy o brutální vraždě Mahjabin se ostatní sportovkyně začaly v obavách skrývat. Afghánský ženský národní volejbalový tým požádal zahraniční organizace o pomoc, aby je dostaly ze země, ale zatím byly všechny pokusy neúspěšné. „Naše hráčky, které žily v provinciích, musely utíkat a žít na jiných místech. Dokonce radši spálily své sportovní vybavení, aby chránily sebe i své rodiny. Nechtěly si nechat nic, co by je spojovalo se sportem. Jsou vyděšené,“ řekla BBC Zahra Fayaziová, členka národního týmu, které se podařilo v srpnu uprchnout do Velké Británie.

Výhružky smrtí přicházejí dokonce i od členů rodin, kteří se hlásí a sympatizují s Tálibánem. Ten požádal rodiny sportovkyň, aby jim znemožnili sportovat, jinak budou čelit krutým trestům.

Afghánská volejbalová naděje Mahjabin Hakimiová byla zavražděna Talibanem.
Afghánská volejbalová naděje Mahjabin Hakimiová byla zavražděna Talibanem.