Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Legendární střelec Falta zemřel. Na olympiádě v Mnichově získal stříbro!

Autor: ČTK

Ve věku 85 let zemřel jeden z nejúspěšnějších domácích pistolářů Ladislav Falta, stříbrný v rychlopalbě z olympijských her v Mnichově 1972. O sobotním úmrtí držitele řady medailí z mistrovství světa i Evropy, který po ukončení závodní kariéry dlouho působil jako reprezentační trenér, informoval web Českého olympijského výboru.

Opočenský rodák Falta startoval na třech olympiádách, po devátém místě z Tokia a desátém z Mexika jej v Mnichově o jediný bod předstihl pouze vítězný Polák Józef Zapedzki. Stříbro získal Falta i na MS 1970 ve Phoenixu, kde též přispěl ke dvěma týmovým triumfům. Třikrát se stal individuálním mistrem Evropy, kromě rychlopalby také ve velkorážní i standardní pistoli.

Kromě trénování byl Falta v roce 1975 jedním ze zakládajících členů Čs. klubu olympioniků, v jeho předsednictvu působil několik volebních období. V 90. letech byl po téměř čtyřech dekádách v rámci snižování stavů propuštěn z armády, poté pracoval jako instruktor u bezpečnostní agentury. Už jako penzista založil s několika přáteli střelecký klub LEV Hradec Králové.

Legendární střelec Ladislav Falta zemřel v nedožitých šestaosmdesáti letech
Legendární střelec Ladislav Falta zemřel v nedožitých šestaosmdesáti letech