12. května 2021 • 12:29

Zeman podepsal účast na ZOH v Pekingu: nepojede, připomněl nedodržený slib

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko je přihlášené na zimní olympijské hry 2022 v Pekingu. Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval podepsal přihlášku a prezident Miloš Zeman nezbytný průvodní dopis prezidentu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasi Bachovi. Slavnostní ceremoniál na Pražském hradě se kvůli koronaviru uskutečnil v komorním počtu. Zahájení zimních her v Číně je naplánované na 4. února 2022.



Peking je prvním městem, které bude hostit letní i zimní olympijské hry. Ty letní se zde uskutečnily v roce 2008. „Částečně už víme, do čeho jdeme a co můžeme od čínské metropole očekávat,“ poznamenal před podpisem Kejval.

Šéf mise Martin Doktor měl rok před zahájením her obavy z velkých vzdáleností. Centrum sjezdového lyžování a sportů v ledovém korytě Jen-čching je sto kilometrů od Pekingu a středisko pro zbývající sporty na sněhu Čang-ťia-kchou ještě o dalších sto kilometrů dál. Přímo na olympijská sportoviště se Doktor ani další šéfové misí nedostali, viděli je pouze na videu. Čína zůstává kvůli koronaviru před cizinci prakticky uzavřená.

Kejval věří, že ZOH v Pekingu budou mít stejně jako ty letošní letní v Tokiu symbolickou hodnotu v koronavirové pandemii, která trvá už více než rok. „Vnímáme je jako světlo na konci tunelu, okamžik, kdy se svět bude vracet do normálních kolejí. Vidíme přesah, že se nebude jednat jen o sportovní zápolení,“ popisoval.

Prezident Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval podepsali potřebné dokumenty k přihlášení Česka na ZOH 2022
Prezident Miloš Zeman a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval podepsali potřebné dokumenty k přihlášení Česka na ZOH 2022

Prezident Zeman byl poctěn tím, že může podepsat průvodní dopis v souvislosti s českou účastí na olympijských hrách. Připomněl ale, že na dopis před OH v Riu de Janeiro má nepříjemné vzpomínky.

„Tehdy jsem osobně na jeho žádost slíbil panu předsedovi Bachovi, že pojedu na olympijské hry do Ria. Na oplátku jsem dostal slib, že pan Bach zařídí divokou kartu pro Martinu Sáblíkovou, aby se mohla zúčastnit cyklistických soutěží. Nejsem si jist, jestli je v duchu olympismu nedodržování slibů,“ řekl.

Připomněl tak letní olympijskou kauzu úspěšné rychlobruslařky Sáblíkové, která kvůli chybnému výkladu nominačních kritérií nemohla startovat v olympijské časovce.

Největší chyby trenérů na OH: český kiks ve štafetě i zahozené zlato na oválu
Video se připravuje ...

Na další Zemanův podpis na dopis Bachovi tento příběh neměl vliv. „Dopis podepisuji, ale na žádnou olympiádu nepojedu. Přeji všem sportovcům plný úspěch a zdar v jejich počínání,“ dodala hlava státu.

Na posledních zimních olympijských hrách, které se uskutečnily v roce 2018 v Pchjongčchangu, startovalo 95 českých sportovců. Získali sedm medailí. O jediné dvě zlaté se postarala globální hvězda olympiády Ester Ledecká. Nejdříve šokovala triumfem v superobřím slalomu na lyžích a pak splnila roli favoritky v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Doktor by byl rád, aby v Pekingu bylo kolem stovky českých reprezentantů. Pokud by se kvalifikovaly hokejistky, tak by to mohlo být zhruba 120.

NEJúžasnější olympijské stadiony: legenda, Ptačí hnízdo i domov pro Součka
Video se připravuje ...

NEJdojemnější momenty olympiád: „finiš“ s tátou, sport nad Hitlera i fotka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud