Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dojemná vzpomínka na šampiona: Dobrák Loprais (†72) byl miláčkem soupeřů!

Autor: ptr

Byl jednou z největších legend slavné rallye Dakar, ale na start dalšího ročníku už bude shlížet z nebeských výšin. Český závodník Karel Loprais (†72) podlehl těžké nemoci ve čtvrtek 30. prosince. Skon populárního „Monsieura Dakar“ zasáhl celý motoristický svět a na mysli mnohým vytanuly společné zážitky, které charakterizovaly přátelskou povahu šestinásobného šampiona.

Na start legendární soutěže se Loprais poprvé postavil již v roce 1986, tehdy ale byl těsně před cílem diskvalifikován. V předposlední etapě zapadla řada soupeřů v solisku a zatarasila trať. Jejich vyprošťování trvalo až do rána. To zapříčinilo, že Loprais nestihl start do poslední etapy a byl diskvalifikován. Doplatil tak nejen na nedostatek zkušeností, ale hlavně na velkou ochotu, se kterou pomáhal soupeřům z bažin. „Šlo o minuty, a kdyby svítalo, tak bychom časovou kontrolu stihli,“ vzpomínal na neslavnou premiéru Karel Loprais.

O jeho popularitě mezi soupeři hovoří i další vzpomínka z roku 1997. „Zastavil u nás jeden z kamionů a jeho řidič nám řekl, že Karel stojí v první části etapy s vážnými technickými problémy. To byla studená sprcha. Už se šeřilo, blížila se večeře a brífing. Hubert Auriol na brífingu oznámil, že „Šárlí Lopré“ má technické problémy a stojí v poušti. Všichni byli překvapení a smutní, Karel i Tatra byli symbolem spolehlivosti a už i Dakaru.

Najednou se kdesi v dálce objevily světla a ty se pomalu zvětšovaly. A já jsem v té chvíli věděl, že to je Karel, to musí být Karel! A taky byl! Auriol vyskočil na pódium, chytil mikrofon a doslova zařval „Lopré arrivé!“ a ozval se potlesk a jásot, jako když Barcelona dá gól. Takovou úctu, obdiv a respekt měl tenkrát Karel Loprais mezi všemi na Dakaru,“ podělil se o nejoblíbenější vzpomínku fotograf Josef Vrátil, který absolvoval rallye čtyřikrát.

Rodák z Ostravy byl nejen v Česku synonymem známého novoročního závodu a to zcela po právu. Jeho řidičský um a dobré srdce budou všem, kdo ho znali, jistě chybět. Loprais zemřel ve čtvrtek ve věku 72 let. Podle informací Blesku podlehl covidu poté, co byl týden v umělém spánku.

Odešla legenda Dakaru. Zemřel závodník Karel Loprais
Video se připravuje ...
Ve věku 72 let zemřel šestinásobný vítěz kategorie kamionů na Rallye Dakar Karel Loprais.
Ve věku 72 let zemřel šestinásobný vítěz kategorie kamionů na Rallye Dakar Karel Loprais.