Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smrt krále Dakaru Karla Lopraise (†72): Týden v umělém spánku s covidem!

Autor: Petr Žaloudek

Až v Džiddě zítra zaburácí motory na startu Rallye Dakar, bude v nich slyšet bolest i stesk. Slavný závod těsně před začátkem nového ročníku přišel o svou ikonu. V noci na čtvrtek zemřel legendární Karel Loprais (†72).

Svými neohroženými výkony za volantem kamionu Tatra si mezi pouštními dunami vydobyl přezdívku Monsieur Dakar – Pan Dakar. Devatenáctkrát stál na jeho startu, jedenáctkrát dojel na stupních a šestkrát náročný podnik vyhrál. Získal si úctu „Odešla jedna z největších osobností československého a českého motoristického sportu, ale především skvělý a milovaný člověk. Karel Loprais už tu není,“ oznámila včera skličující zprávu jeho rodina.

„Ve věku nedožitých 73 let nás po krátké nemoci opustil muž, který obecně šetřil slovy, a ještě méně mluvil sám o sobě. Přesto si svými činy, úspěchy, chováním, jednáním, vystupováním, přístupem k životu, ale i typickým plaše vypadajícím úsměvem získal úctu, respekt a srdce několika generací svých kolegů, soupeřů, fanoušků motoristického sportu i široké veřejnosti,“ dodali jeho nejbližší.

Lopraisovy cesty za pouštním dobrodružstvím se nikdy nemohly obejít bez zásob slivovice. „Dávám si ji často. Je to přece lék,“ vykládal i před necelými třemi lety, když slavil sedmdesátiny. Dlouhá léta ho trápila záda, která měl ze závodů zničená. Bohužel jsou nemoci, kde však ani ta nejlepší »slivka« nesvede zázraky. A tou je i ten prokletý koronavirus. „Týden byl v nemocnici v umělém spánku. Měl nemocné plíce. Byl za tím covid,“ sdělili Blesku dva lidé blízcí bývalému závodníkovi. V nemocnici v Novém Jičíně v noci na čtvrtek Karel Loprais zákeřné chorobě podlehl.

Jeho ztráta je bolavá nejen pro synovce Aleše, který se v saúdskoarabské Džiddě, kam se Dakar přesunul, bude snažit na strýčka zase navázat. „Odchod Karla Lopraise je bolestivou ranou pro celou rodinu i široký okruh přátel. Opustil nás naprosto originální člověk, jehož místo v našem světě nelze nikým a ničím zaplnit. V našich srdcích a paměti však zůstává bezpočet krásných vzpomínek, za které nikdy nepřestaneme být vděční. Děkujeme, Karle,“ loučí se rodina, která pohřeb naplánovala až poté, co bude letošní Dakar v cíli. Proběhne 22. ledna ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Medailonek Karel Loprais: Zemřel Monsieur Dakar
Video se připravuje ...
Karel Loprais byl legendou dakarské rallye
Karel Loprais byl legendou dakarské rallye