Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nehoda v Číně během olympijských her? Účastníkům nepomáhejte, říkají úřady

Autor: ČTK, sm

Čínská metropole už vyhlíží začátek zimních olympijských her, které v únoru bude hostit. Celá událost je stejně jako letní hry, ovlivněna pandemií. Číňané jsou navíc v pravidlech a restrikcích naprosto nekompromisní a úřady momentálně vydaly doporučení, ze kterého jde mráz po zádech. V případě dopravní nehody by se totiž lidé neměli ani snažit účastníkům pomoci.

Pekingské úřady vyzvaly obyvatele, aby v únoru v případě dopravní nehody nepomáhali účastníkům zimních olympijských her. Důvodem jsou obavy z šíření koronaviru v hlavním městě nejlidnatější země světa.

"Držte si prosím v případě dopravní nehody bezpečný odstup a nedostaňte se do kontaktu s vozem a osobami v něm," citovala agentura DPA z prohlášení pekingského dopravního úřadu. Jeho představitelé zároveň občany vyzvali, aby by při nehodě vozidla patřícího k olympiádě vyčkali na profesionální záchranáře.

Olympijské hry se mají v únoru konat v uzavřené bublině, která má zabránit přímému kontaktu účastníků her s obyvatelstvem. Čína bojuje s pandemií covidu-19 politikou takzvané nulové tolerance, což znamená, že místnímu šíření viru se pokouší zabránit hned v zárodku.

Olympisjké kruhy v Pekingu budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření. Tamní by v případě nehody raději neměli ani pomáhat.
Olympisjké kruhy v Pekingu budou doprovázet přísná bezpečnostní opatření. Tamní by v případě nehody raději neměli ani pomáhat.