Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bolavé déjà vu bázlivé smolařky Hopjákové: Co tady proboha dělám?

Autor: ris

Na počest zraněné kamarádky Evy Samkové namalovala pod nos půlku kníra, zpevnila pohmožděný kotník, hluboce se nadechla a ne v úplně v ideálním rozpoložení se pustila do práce. Jenže i druhé olympijské vystoupení skromné české snowboardcorssařky Venduly Hopjákové (25) skončilo fiaskem.

V osmifinálové jízdě měla po kolizi se soupeřkou ošklivý karambol. „Nevěřila si, měla zůstat na frontsidu a narvat to pod ní. Trošku se toho lekla,“ popisovala pád pro Českou televizi Samková. To už její parťačka »Hopinka« skučela bolestí. Zlomila si levou ruku.

Hry jsou pro bázlivou holku z Olomouce zakleté. Nepostrádá vůli ani talent, přesto jí vrcholový sport není potěšením. Nevěří si. „Zítra se kousnu a snad to dám. Na den „D“ se čeká čtyři roky,“ napsala z Činy opatrně na instagram den před soutěží, kdy ji trápil pořádně pochroumaný kotník.

Už v Pchjongčchangu o sobě sympatická tmavovláska pochybovala. „Nebyla jsem v dobré psychické formě a měla jsem extrémní strach, protože to byl můj největší závod…,“ vypráví na webu Czech Team TV. „Byla jsem ve strašném stresu, hrozně jsem se bála. To, co jsem od olympiády čekala, nepřišlo. Naopak, chtěla jsem spíš dom,“ řekla na rovinu.

Hlavou se jí tehdy honilo: „Co tady proboha dělám. Vždyť na to nemám. Tady mají být jen ti nejlepší, kteří zvládnou všechno!“ Dokonce chtěla kariéru hodit za hlavu. Skepse se pak projevila přímo na trati. „Vlítla jsem do klopenky, nestihla zatočit, takže jsem spadla a natrhla si vazy v kotníku,“ vrátila se zpátky v čase do Jižní Koreje.

Leckdo by takový průběh oplakal, ne tak Hopjáková, jež snowboard kloubí s náročným civilním zaměstnáním. „I když jsem se zranila, přišla strašně velká úleva, že už to mám za sebou.“ Letos si o tisíc kilometrů dál zažívá malé „déjà vu“. Také teď to vypadalo, že na trati jí trošku chybí vlastnost šampionů – sebedůvěra!

A nad její kariérou možná zase visí otazník. Jak si to vyhodnotí sympatická bojovnice?

Jediná česká zástupkyně ve snowboardcrossu Vendula Hopjáková po tvrdém pádu v osmifinále
Jediná česká zástupkyně ve snowboardcrossu Vendula Hopjáková po tvrdém pádu v osmifinále