Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Rána pro české snowboardcrossaře: Houser je pozitivní! Kubičikův náhradník jde do izolace

Autor: ČTK, sm

Na Hrách v Pekingu přišla další rána pro české snowboardcrossaře. Za zraněného Jana Kubíčka se do Číny sice vydal jako náhradník Radek Houser, ale nakonec ani on ve čtvrtek do závodu jednotlivců nezasáhne. Po příletu byl dvakrát pozitivně testován na koronavirus a musí proto zamířid to izolace. Podle svých slov sice prodělal covid v polovině ledna, ale na případnou imunitu se v Pekingu nebere zřetel.

Snowboardcrossař Radek Houser měl po úterním příletu na olympijské hry v Pekingu pozitivní test na koronavirus a nestihne čtvrteční závod jednotlivců. Pětadvacetiletý náhradník za zraněného Jana Kubíčka je v izolaci. Koronavirus u něj potvrdil i druhý test.

„K propuštění z izolace potřebuje dva negativní testy v rozmezí 24 hodin,“ uvedla tisková mluvčí české výpravy Barbora Žehanová. 

„Splněným sen se napůl stal skutečností. Ta nejdůležitější část bohužel musí počkat. Neprošel jsem testy na covid a na start ZOH 2022 v individuálním závodě se nemůžu postavit. Nebere se zde ohled na prodělání a s tím spojenou možnost s určitým zbytkovým množstvím v těle. Covid jsem prodělal v polovině ledna a nepodařilo se mi ho z těla dostat pryč,“ napsal na sociálních sítích Houser k fotkám z izolace.

„Poslední dny pro mě byly jak na houpačce. Pořád se něco měnilo a já se tomu snažil přizpůsobit. Byl jsem se štěstím donominován na Olympijské hry jako náhradník. Stále tomu nemohu uvěřit, když o tom píšu. Nějak mi to nedocházelo, jak se to dělo všechno v rychlém sledu. Nakonec jsem byl přesvědčen, že už vše půjde podle plánu, když jsme úspěšně vzlétli. Chtěl jsem dokázat sobě i ostatním, že jsem schopen konkurovat světovým jezdcům. Zatím to budu muset odložit na jindy a soustředit se na zbytek sezóny, která pro mě nekončí,“ uvedl snowboardcrossař.

„Mrzí mě, jak to všechno dopadlo. Chtěl bych poděkovat rodině, která to prožívala hodně intenzivně. Také přátelům a všem ostatním od kterých mi přišlo spousty povzbuzujících zpráv. V neposlední řadě taky všem z olympijského a českého, lyžařského a snowboardcrossového týmu, kteří mi dali tu možnost a naději se sem dostat. Nebylo to jednoduché a věřím, že to stálo hodně úsilí. O to víc mě štve, jak to všechno dopadlo. Doufám, že si náš tým vybral všechnu smůlu pro zbytek existence v tomto sportu,“ naráží Houser na zranění Evy Samkové i Jana Kubičíka.

VIDEO: Boj s českou vlajkou při ceremoniálu po výhře Ledecké

Radek Houser tak do Pekingu sotva dorazil a už se bude muset stěhovat: „Pořádně jsem se nestihl vybalit a už budu zase balit na cestu do izolačního hotelu. Vůbec netuším, co mě čeká a jak vše bude probíhat. Budu se snažit vás informovat, abyste měli aspoň přehled, jak to tu chodí.“

„PS: Letos to zlato domů nedovezu, ale za 4 roky se o to pokusím znovu,“ uzavírá optimisticky český reprezentant.

Houser by se v Pekingu teoreticky mohl představit v závodě smíšených dvojic s Vendulou Hopjákovou, který je ale na programu už v sobotu 12. února.

Náhradník za Jana Kubičíka, Radek Houser, musel kvůli pozitivnímu testu do izolace.
Náhradník za Jana Kubičíka, Radek Houser, musel kvůli pozitivnímu testu do izolace.