Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čím Ester vytáčí a dobývá svět?! Šéfka maminka, tajné know-how a »rituál« s brýlemi

Autor: sm, žal
  • Ester Ledecká si prohlíží svou třetí zlatou olympijskou medaili

    Ester Ledecká opět pobláznila republiku! Svým skvělým úterním výkonem na prkně vybojovala zlatou medaili a opět nezklamala. Namísto dlouhých oslav si spěchala zabalit věci a přestěhovat se. Jaké je její know-how na úspěch, proč je pro konkurentky tak těžké jí napodobit a co stojí za tím, že málokdy odloží lyžařské brýle?

  • Proč jsou na ni všichni krátcí

    Ve vyřazovacích soubojích se jí postavily čtyři soupeřky. Všechny během jízd skončily na zemi. Dominance Ester Ledecké, která si v této sezóně na prkno odskočila jen na dva závody, byla ukrutná. Jak to dělá?

    „Je to kombinace různých věcí, ale největší tajemství a ingredience je v Ester. Hodně jsem nad tím přemýšlel a nikdy jsem netrénoval tak talentovaného sportovce,“ odpovídá na otázku Justin Reiter, americký kouč snowboardu. On i její ostatní trenéři se shodují v tom, že Ester dokáže dokonale zapracovat do jízd na prkně i lyžích to, co po ní požadují.

    Soupeřky si tak můžou natáčet Ledeckou, jak chtějí, ale když se jí mají postavit mezi brankami, končí většinou poražené. Aby totiž byly v cíli dřív než ona, musí jet absolutně na hraně, což vede k jejich častým pádům. „Takový je to sport, hodně se chybuje, jde o to, kdo těch chyb udělá nejmíň,“ říká k tomu Ester. Ta včera malinko zaváhala pouze jednou – ve čtvrtfinále s Polkou Krolovou se jí sekla hrana, ale kritický moment ustála.

    Znovu se tak ukázalo, že pokud se neporazí sama Ester, nikdo z ostatních žen se jí čistě na rychlost jízdy nevyrovná. A to platí částečně i pro muže. Včera v kvalifikaci, kterou zlatý den začal, by to součtem časů totiž natřela hned devíti z jednatřiceti hodnocených snowboardistů. Tomu se říká emancipace!

    Foto 

  • Trenéři: V hlavní roli maminka

    Velkou podporou jsou pro Ledeckou její rodiče Janek a Zuzana. Právě maminka, sama bývalá krasobruslařka, obvykle na akreditaci nosí označení head-coach, tedy hlavní kouč. Svou dceru Ester obyčejně na sportovních akcích osobně podporuje, ale jak úspěšná závodnice na lyžích a snowboardu před odletem do Pekingu přiznala, do čínské metropole ani maminka Zuzana, ale ani tatínek Janek nezamíří.
    Rodiče dvojnásobné zlaté olympijské šampionky Ester Ledecké. Maminka Zuzana a tatínek JanekFoto Barbora Reichová / Sport
  • Pořád v brýlích

    Brýle jako kdyby byly součástí její tváře! Ester si je nesundala ani po včerejším závodě, ve kterém si vybojovala zlatou medaili. Proč? „Především je to proto, že si chráním oči a pak, že jsem nerada středem pozornosti. Po závodě si sundávám lyžařské brýle, jen když je mám šanci vyměnit za sluneční, které mám ale málokdy u sebe,“ osvětlila šampionka v nedávném rozhovoru pro Sport.

    Kromě toho je tady ještě jeden důvod. „Na závody jsem nenalíčená, což jak jistě víte, sundávat v takové situaci brýle z očí je pro dámu velké faux paux! Navíc, vyrůstala jsem v rodině rockera… Takže všechno mluví jasně pro brýle!"

    Ester Ledecká si po finálové jízdě nebyla úplně jistá, jestli už je konecFoto Michal Beránek (Sport)
  • Vlastní ulita

    Jakmile přijdou závody, po Ester se slehne zem. Naposledy se v Pekingu skoro začalo pochybovat, že tam Ledecká vůbec je. Ovšem pouze do doby, než vyrazila na sjezdovku, kde byla nepřehlédnutelná. Jinak se ale Ester drží zásadně stranou a soustředí se na výkon.

    V podobném duchu se nesl také její odlet z Prahy, kdy se rozhodla nastoupit do letadla přes VIP salónek a vyhla se tak nejen davům, ale také pozornosti. Od doby, co odletěla do Pekingu, omezila také sociální sítě a soustředí se jen a jen na to, co předvede. A zdá se, že se to rozhodně vyplácí... 

    Ester Ledecká skáče na nejvyšší stupínek při medailovém ceremoniálu na ZOH v PekinguFoto Michal Beránek (Sport)
  • Tajné know-how

    Jak Ester Ledeckou proměnily čtyři roky, které dělí její olympijské úspěchy? „Vyrostla jako osobnost, víc si věří a je skvělé vidět, že je úžasnou mladou ženou a nejen výbornou sportovkyní,“ říká kouč Justin Reiter. To ale není její jediný pokrok.

    „Je tam spousta věcí, které bych neměla vyzrazovat, protože to je naše know-how. Přešla jsem třeba na jiné prkno a mám jiné boty,“ pochlubila se Ester. Materiál se totiž povedlo vyladit k dokonalosti. „Hodně soupeřek jezdí na stejném, ale ona má agresivnější verzi. V tom je to trochu jiné. Je teď schopná vyvinout více síly a tlaku během kratšího časového úseku. Umožňuje jí to zvednout její celkovou úroveň, jestli konzistentněji a v lepší pozici,“ vysvětluje trenér.

     Jak se včera ukázalo, trpět na botách lze nejen pro krásu. „To je jako šlápnout do nebe,“ zahlásila Ester, když sundala po závodě nové přeskáče. Svůj účel ale splnily dokonale. I když to v nich bolelo.

    Ester Ledecká se zlatou medailí z paralelního obřího slalomu na olympiádě v PekinguFoto ČTK/Vondrouš Roman

  • Namísto oslav stěhování

    Poslední tóny české hymny odstartovaly akci kulový blesk. Ester Ledecká se s týmem už včera večer přesouvala z Genting Snow Parku do střediska Jen-čching. A to byla ještě ta snazší část. Teď se za pouhé dva dny musí převtělit ze snowboardisky na lyžařku. Žádné oslavy, žádné juchání nad zlatou medailí. Po vyhlášení se muselo začít balit. „Doufám, že mi kluci trochu pomůžou. Mám na pokoji binec, není to úplně zorganizované, takže bude chvíli trvat, než to narveme do tašek,“ vyhlížela Ester rychlý odjezd. Ještě než fyzioterapeut Michal Lešák začal nosit bágly k převozu, musel přiložit ruce jinde.

    „Krátkou rehabilitaci stihneme, ještě než se přesuneme. Pokusíme se zajistit, aby se co nejrychleji dostala do postele a co nejvíc se vyspala. Času na odpočinek bude hodně málo, každá minuta bude dobrá,“ povídal. Enormní nedostatek času má Ledecká i na změnu sportu. Obvykle k ní potřebuje tři celé dny ježdění, ty teď ale nemá.

    Superobří slalom startuje už v pátek (4:00, ČT sport). „Co se týká celkové zátěže, je to hodně specifická situace,“ potvrzuje Lešák. Ester den po zlatém závodu čekala dnes rozcvička a volné ježdění na lyžích. „Celou sezónu jsme trénovali na rychlé přesuny, snad se to podaří i teď,“ věří osobní fyzioterapeut, že jsou připraveni.

    Ester Ledecká musí rychle přesedlat ze snowboardu na lyžeFoto ČTK/Roman Vondrouš
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###
  • ###